Hoeveel verdient Charli D’Amelio, de influencer-koningin van TikTok

Wie is de ster van TikTok, waarom is ze beroemd en hoeveel kan ze verdienen voor een enkele post op het korte videoplatform?

Het kostte haar slechts anderhalf jaar om de eerste 100 miljoen volgers op TikTok te bereiken en ze lijkt nooit te stoppen: ze is Charli D’Amelio, een 16-jarige uit Connecticut met 10 jaar danservaring en een mooie sociale toekomst voor zich. Met deze prestatie laat D’Amelio iedereen zien dat TikTok een platform is met een dynamiek (en vooral snelheid) die totaal anders is dan alles wat we tot nu toe hebben gezien.

Zeker als we TikTok vergelijken met YouTube, waar D’Amelio “slechts” 8,5 miljoen abonnees heeft en waar T-Series (een kanaal gewijd aan Indiase filmproducties) 14 jaar nodig had om 100 miljoen fans te bereiken. Om de eerste 100 miljoen volgers van zijn belangrijkste influencer te vieren heeft TikTok besloten 100.000 dollar te doneren aan de non-profitorganisatie American Dance Movement. Maar hoeveel verdient de jonge TikToker Charli D’Amelio voor haar video’s op het Chinese kortevideoplatform ByteDance? Veel, maar niet genoeg om het concurrerende platform van TikTok links te laten liggen.

Hoeveel verdient Charli D’Amelio op TikTok

Influencers’ verdiensten worden bijna altijd geheim gehouden, vooral om fiscale redenen. In juni maakte Forbes een schatting: D’Amelio had toen nog 77 miljoen volgers, maar had (sinds mei 2019, dus vanaf het moment dat ze zich aanmeldde en haar eerste video publiceerde, per ongeluk 180 graden gedraaid) al niet minder dan 4 miljoen dollar verdiend aan sponsoring voor producten van allerlei aard. Onder de merken die al in TikToker hebben geïnvesteerd, bevinden zich giganten als Prada, Hollister en EOS Cosmetics.

Ook in juni rekende Forbes uit over een andere TikToker van D’Amelio: haar zus Dixie, die op dat moment 32 miljoen volgers had (inmiddels heeft ze er 45 miljoen) en al bijna drie miljoen had verdiend. De meest recente schatting van Charli D’Amelio’s inkomsten is minstens 100.000 dollar per gesponsorde post.

De familie D’Amelio belandt op Triller

De familie D’Amelio leeft dus praktisch van TikTok. Maar het is een klassieke Amerikaanse familie en daardoor zou het van de ene op de andere dag alles kunnen verliezen door de geo-tech-politieke oorlog tussen de VS en China, die er niet alleen toe heeft geleid dat Huawei wordt verboden, maar ook dat ByteDance TikTok moet verkopen.

Als TikTok in de VS zou worden verboden, zouden Charli, Dixie en de andere D’Amelios het grootste deel van hun volgers verliezen. Daarom deden ze in september hun volgende zet: de hele familie D’Amelio opende accounts op Triller, een Amerikaans platform dat rechtstreeks concurreert met TikTok en waar zelfs voormalig president Donald Trump zich heeft aangemeld.