TikTok test video’s van 5 minuten en Stories

TikTok is klaar om de maximale lengte van video’s, momenteel vastgesteld op drie minuten, uit te breiden; het test ook Stories

Een van de redenen voor het overweldigende succes van TikTok is ongetwijfeld het kenmerkende en indringende format, dat wereldwijd miljoenen gebruikers voor zich heeft gewonnen. Alleen video’s, en korte ook, en geen foto’s, in tegenstelling tot Instagram, Facebook en Snapchat, de sociale netwerken waarmee het Chinese platform sinds zijn debuut moet concurreren.

En toch lijkt TikTok een oude stelregel te volgen, die van het niet op zijn lauweren rusten als het eenmaal succes heeft geboekt. Gisteren berichtten we over hoe het oosterse sociale netwerk de effecten van de toekomst plant door middel van augmented reality, en vandaag leren we dat TikTok niet alleen video’s van vijf minuten aan het testen is, wat een echte revolutie zou zijn in vergelijking met het huidige formaat, maar ook Stories, die het blijkbaar zou “lenen” van de concurrentie: van Snapchat, dat ze eerder dan de anderen introduceerde, van Instagram, dat op de voet volgde, en van Facebook, dat de laatste van de bekendere sociale netwerken was om ze te introduceren. TikTok bereidt zich voor om het succes van de hevigste concurrentie te evenaren.

Vijf minuten durende video’s al op sommige TikTok-accounts

Het is geen gerucht dat de maximale lengte van video’s die naar TikTok kunnen worden geüpload, mogelijk wordt verlengd tot vijf minuten. De mogelijkheid komt naar voren uit tests die de app is gestart op een klein aantal gebruikers, voor wie de maximumlimiet voor video’s al is verlengd tot vijf minuten.

Als de test op een paar gebruikers de gewenste resultaten zou opleveren, dan zou de directie van TikTok serieus moeten overwegen om de nieuwe limiet uit te breiden naar iedereen. De huidige limiet is drie minuten, wat al veel is in vergelijking met de luttele minuut die het sociale netwerk in het begin toestond. Als de vijf-minutentest aan de verwachtingen voldoet en gehandhaafd blijft, zou dat iets minder dan het dubbele zijn van de nieuwe drempel die nog geen jaar geleden is vastgesteld.

Deelnemers aan de huidige test ontvangen een melding van het sociale netwerk waarin staat dat ze video’s van maximaal vijf minuten kunnen uploaden en delen. Het gaat ongeveer zo: ‘Deel langere video’s: upload video’s van maximaal 5 minuten vanaf je apparaat. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van TikTok gebruikt voordat je de nieuwe functie in je app of op tiktok.com test”.

Test zelfs video’s en Stories van 10 minuten

Sommigen melden dat ze content kunnen uploaden die veel langer is dan de vijf minuten die in de melding worden genoemd: het zou zelfs mogelijk zijn om video’s tot tien minuten lang te delen, wat betekent dat social nog onbeslist is over waar de nieuwe ‘muur’ naar duur moet worden geplaatst. Maar het is op dit moment waarschijnlijk dat er in de komende weken of maanden een verlenging van de duur van de video’s aankomt, naar 5 of 10 minuten.

Het mechanisme van de Stories op TikTok valt in plaats daarvan weinig uit te leggen: het is bekend bij iedereen die de populairste sociale netwerken bezoekt, met content die 24 uur zichtbaar blijft voordat hij weer verdwijnt. TikTok heeft bevestigd dat deze functie ook in testfase is, maar er is nog geen geplande releasedatum.