TikTok: de buy now pay later trend explodeert

Een nieuwe trend explodeert op TikTok: het publiceren van de schulden die zijn opgebouwd met buy now pay later. Wat de BNPL is en hoe het werkt

Een nieuwe rage overspoelt het internet en heet buy now pay later. De betekenis is duidelijk: dit zijn apps waarmee je online kunt kopen en later in termijnen kunt betalen. En zo bouwen steeds meer gebruikers schulden op, die ze vervolgens moeten terugbetalen.

Maar wat heeft TikTok ermee te maken? De vraag is eenvoudig: tiktokers vinden online een uitlaatklep en biechten hun schulden op aan hun volgelingen. Met name TikTok-gebruikers maken steeds vaker melding van hun gebruik van Klarna, een Zweedse app waarmee je online producten kunt kopen, zoals kleding en tassen, en die gemakkelijk in termijnen kunt betalen. Steeds meer TikTokers laten zichzelf zien in korte video’s waarin ze kleding kopen met de app, betalingswaarschuwingen ontvangen en sommigen dansend de rekening tonen die betaald moet worden, compleet met het bijschrift “verlammende schuld”. Millennials en Generatie Z zijn de belangrijkste gebruikers van de app, maar het veelvuldige gebruik ervan baart economen zorgen en de mogelijkheid dat die opgebouwde schulden later worden afbetaald.

Buy now pay later: wat is het en hoe werkt BNPL

De Buy now pay later, ook bekend als BNPL, is de betaling in termijnen van een product dat wordt gekocht Het is een formule die veel wordt gebruikt in de Verenigde Staten, waar online gebruikers vaak creditcards gebruiken om te gaan winkelen. In ItaliĆ« daarentegen is het niet zo’n populair winkelmodel, terwijl het in Europa steeds populairder wordt.

Er zijn zelfs verschillende bedrijven bezig met het maken van apps die “buy now pay later” exploiteren, waaronder het Zweedse bedrijf Klarna, dat erg populair is bij Millennial en Generation Z shoppers. De gebruikers van de app hebben een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en het Zweedse bedrijf heeft onlangs een waardering van ongeveer 46 miljard dollar gekregen, wat de snelle expansie en het toegenomen gebruik in Noord-Europa bevestigt.

De bedrijven die deze kredietdienst aanbieden zijn opkomende fintech-bedrijven, die in vergelijking met traditionele creditcards geen kosten of hoge rentetarieven in rekening brengen aan klanten. Klarna biedt klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om aankopen te doen en 30 dagen later het volledige gefinancierde bedrag te betalen, of in 3 of 4 termijnen over een langere periode zonder rente. Het zijn echter de winkeliers die deze betaalmethode accepteren die de kosten betalen.

Klarna en TikTok: wat is er aan de hand

De BNPL-betaalmethode is erg populair bij gebruikers, maar ze maken er vaak misbruik van, aldus Bloomberg. En aangezien de gebruikers jong zijn, is er op TikTok een nieuwe trend ontstaan met betrekking tot het gebruik van de Klarna-app. Steeds meer accounts delen hun opgebouwde schuldsaldi met humoristisch commentaar en gebruiken de app om grappige video’s te maken over hoeveel ze moeten betalen.

Joella Louisa, een van de TikTok-gebruikers die door Bloomberg wordt geciteerd, legt uit: “Vroeger, als ik geen geld had, kon ik gewoon niet winkelen. Nu met Klarna, kan ik dat. Vervolgens plaatst ze video’s waarin ze laat zien dat ze zich zorgen maakt over het afbetalen van haar opgebouwde schuld. Louisa legt uit: “Soms is mijn schuld 1.000 euro en ik heb geen goed salaris. Klarna maakt mensen verslaafd aan winkelen.”

BNPL: angsten van economen

Apps als Klarna stellen shoppers in staat om op elk gewenst moment kleding, tassen en alles wat maar BNPL-geschikt is te kopen. Jonge tiktokers die verslaafd zijn aan mode bekennen dat de verleiding om te kopen groot is: een verleiding waarvoor zij bezwijken met buy now pay later, maar die hen wel in de schulden brengt. Economen vrezen dat deze vorm van financiering kan aanzetten tot het aangaan van leningen op lange termijn die niet kunnen worden terugbetaald, waardoor een zeepbel ontstaat.

Het grootste punt van zorg is dat de BNPL niet gereguleerd is en dat er geen waarborgen zijn voor consumenten, die worden aangemoedigd om geld uit te geven zonder te beseffen hoeveel schuld zij opbouwen. Een andere TikTok-gebruiker die Klarna gebruikt, Megan Harkin, licht dit toe: “Het moedigt mensen zeker aan om meer uit te geven, vooral wanneer mensen aan het eind van de maand betaald krijgen. En soms, aan het eind van de maand, besef je niet hoeveel je hebt uitgegeven en dan is de helft van je salaris naar Klarna-terugbetalingen gegaan.”

Kortom, de kredietapps Buy Now Pay Later zijn handig voor jongere mensen, maar je moet zelf de controle houden om te voorkomen dat je te veel uitgeeft en om je schuld te kunnen afbetalen.