TikTok down, wat kan erachter zitten: mogelijke verklaring

Een technisch probleem heeft ervoor gezorgd dat TikTok, het videostreamingplatform populair bij tieners, down is gegaan. Het systeem functioneerde enkele uren niet en gebruikers gingen op Twitter tekeer.

TikTok, het sociale netwerk voor het delen van korte video’s dat vooral populair is onder tieners, functioneerde urenlang niet goed. Berichten onder de hashtag #tiktokdown kwamen bij duizenden binnen op Twitter, afkomstig van over de hele wereld en niet alleen uit Italië. Veel gebruikers troffen bij het openen van de app op hun smartphone namelijk een nieuw probleem aan dat ze nog nooit eerder hadden gezien.

De problemen begonnen om 21.00 uur op dinsdag 6 juli, Italiaanse tijd, tot na middernacht om 2.00 uur op woensdag 7 juli. De gegevens zijn afkomstig van Down detector, de online dienst waarmee je in realtime kunt zien wat de grootste problemen zijn op sites en sociale netwerksites als Facebook, Instagram en Twitter, en natuurlijk ook TikTok.

TikTok down, wat waren de problemen

Het probleem dat de woede van TikTok-gebruikers aanwakkerde, deed zich gedurende vele uren en in verschillende delen van de wereld voor toen de app werd geopend. Door een fout bij het openen van de app konden gebruikers geen toegang krijgen tot inhoud en deze niet uploaden.

Bij het openen van de TikTok-app werd gebruikers gevraagd hun leeftijd in te voeren. Zoals de gebruikers van de app weten, moeten zij ten minste 13 jaar oud zijn om inhoud op het sociale netwerk te kunnen bekijken. Het systeem eist normaal gesproken niet dat gebruikers hun geboortejaar invoeren, wat gisteravond en vannacht wel gebeurde.

Na het invoeren van hun leeftijd gaf het systeem een serverfout terug die normaal gebruik van het platform onmogelijk maakte. In het bijzonder werden de volgende berichten weergegeven: “Server error”, of “There is a small problem with the server, fixing it now”.

What’s behind the TikTok outage: possible explanation

De ontwikkelaars hebben geen versie gegeven waarom TikTok down ging, in feite verscheen het volgende bericht op het officiële Twitter profiel van het platform: “TikTok is experiencing temporary technical issues. Ons team werkt eraan om ze zo snel mogelijk op te lossen. Wij danken u voor uw geduld!”

De mogelijke verklaring voor de downtime van het populaire videocontentplatform is dat er een serverstoring is geweest. De populariteit van TikTok is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid: elke dag melden zich meer gebruikers aan. Dat heeft gevolgen voor de servers, die een steeds grotere hoeveelheid data te verwerken krijgen.

Bij TikTok, maar ook bij Facebook en Instagram, zijn helaas dagelijks honderden ontwikkelaars bezig om allerlei storingen te verhelpen, en uitval duurt niet langer dan een paar uur. Dit alles heeft ook een positieve kant: de gebruikers die door TikTok “verweesd” zijn, zijn naar Twitter gegaan en hebben een lawine van grappige memes op gang gebracht waarin andere gebruikers nieuwe redenen worden uitgelegd om hun tijd te “verspillen”.

Armando Mercuri