Instagram vestigt nieuw gebruikersrecord: hoeveel wereldwijd

Het jaar 2021 loopt ten einde met een groot succes voor Instagram: het sociale netwerk heeft een nieuw record bereikt voor maandelijks actieve gebruikers, hier is hoeveel

Het publiek van sociale netwerken groeit voortdurend, vooral als je kijkt naar de platforms die de juiste functies hebben om hun gebruikers letterlijk aan hun smartphonescherm gekluisterd te houden. Een van die platforms is ongetwijfeld Instagram, dat onlangs een nieuw record vestigde.

Het nieuws over het aantal maandelijks actieve gebruikers van Instagram werd gemeld door de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De mededeling komt echter niet rechtstreeks van de onderneming, maar van enkele werknemers van de onderneming die hebben gevraagd anoniem te blijven omdat zij niet bevoegd zijn hierover verklaringen af te leggen. Dit is een bijzonder significant succes, dat ondubbelzinnig de betrokkenheid benadrukt van de vele leden die dagelijks verbinding maken met de applicatie om te interageren met de inhoud en foto’s, videoclips te publiceren of live uitzendingen te maken om te delen met hun volgers.

Instagram, wat de cijfers zeggen

Volgens de bevestiging van CNBC heeft Instagram de drempel van twee miljard actieve gebruikers per maand bereikt. Het resultaat dateert van oktober vorig jaar, toen Facebook, Inc, het bedrijf dat eigenaar is van de sociale netwerken Facebook en Instagram, de laatste sinds 2012 na een overname van 1 miljard dollar, evenals het berichtenprogramma WhatsApp, werd omgevormd tot Meta, terwijl het onder leiding bleef van zijn oprichter Mark Zuckerberg.

Pas in 2018 had het sociale netwerk het opmerkelijke cijfer van 1 miljard maandelijkse gebruikers bereikt, acht jaar na zijn oprichting. Het heeft echter veel minder tijd nodig gehad om zijn eigen record te herhalen: drie jaar, waarin Instagram een rol voor zichzelf heeft uitgespeeld als een van de belangrijkste spelers op de markt, vlak naast zijn collega Facebook.

Instagram, een bewogen jaar

Het is geen gemakkelijk jaar geweest voor Instagram, vooral in het licht van de golf van controverse rond de negatieve invloed van sociale netwerken op de geestelijke gezondheid van jonge mensen. Toch heeft het sociale netwerk zich weten te handhaven ondanks de voortdurende strijd met andere felle concurrenten, met name TikTok.

Nadat de directe concurrent korte video’s tot zijn communicatiemiddel heeft gemaakt, is de concurrentie altijd groot. Uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Forrester, gepubliceerd in november 2021, blijkt dat 63% van de 12- tot 17-jarigen in de VS de TikTok-app (die in 2021 1 miljard gebruikers bereikte) elke week gebruikt, terwijl slechts 57% van hen Instagram op dezelfde manier gebruikt. De downloadoorlog blijft ook open, met 570,7 miljoen downloads voor Instagram en meer dan 596 miljoen voor het in China geboren sociale netwerk.