Materiaalstamgegevens vaak chaotisch

Volgens een studie hebben veel Duitse bedrijven chaotische gegevens over producten of artikelen die binnen het bedrijf in omloop zijn. De datakwaliteitsexpert Omikron Data Quality heeft in het kader van zijn enquête ook gevraagd naar de redenen voor de noodzaak om een inhaalslag te maken bij het beheer van deze zogenaamde materiaalstamgegevens.

Materiaalstamgegevens bevatten in bijna alle bedrijven in Duitsland aanzienlijke fouten, zo vat Omikron Data Quality de resultaten samen van een enquête onder 364 bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro. In de enquête van de in gegevenskwaliteit gespecialiseerde aanbieder antwoordde slechts 16 procent van de respondenten dat het foutenpercentage in de materiaalstamgegevens van hun bedrijf hooguit tien procent bedraagt. Iets minder dan de helft schat het foutenpercentage op 11 tot 20 procent. Ongeveer 30 procent van de respondenten gaat ervan uit dat ongeveer een kwart van alle gegevens fouten bevat. Negen procent is van mening dat meer dan 30 procent van de databasegegevens moet worden gecontroleerd en gecorrigeerd op doublures, onjuiste classificaties of onbegrijpelijke teksten.

De oorzaken

De redenen voor de tekortkomingen van stamgegevens zijn vaak van eigen makelij: onduidelijke regels en processen voor het onderhoud werden door 68 procent van de deelnemers aan de enquête genoemd. Hieraan gekoppeld is het gebrek aan duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor het bijhouden van welke gegevens (66 procent; meerdere antwoorden mogelijk). 62 procent klaagt over het gebrek aan geschikte softwareoplossingen voor geautomatiseerd gegevensonderhoud. Ook een gebrek aan middelen, de veelheid aan gegevensbronnen en -systemen en een onvoldoende gevoeligheid van werknemers voor de kwaliteitseisen bij het beheer van stamgegevens werden vaak genoemd.

In de komende twee jaar wil 42 procent van de bedrijven “zeker” of “waarschijnlijk” maatregelen nemen om de kwaliteit van de stamgegevens van materialen te verbeteren. “De focus op softwareoplossingen die geautomatiseerd gegevensonderhoud ondersteunen, zal van centraal belang zijn”, verwacht Omikron-directeur Carsten Kraus. “Duidelijk gedefinieerde processen en verantwoordelijkheden zijn één kant, maar daarnaast moet er operationele ondersteuning zijn voor een geautomatiseerde en foutminimaliserende implementatie.”

Uitleg van materiaalstamgegevens

Materiaalstamgegevens zijn informatie over alle artikelen, producten, verbruiksartikelen of materiaal dat in een bedrijf in omloop is, wordt gebruikt of wordt verbruikt. De informatie bestaat bijvoorbeeld uit aankoop- of onderdelenlijsten met details over hoeveelheden of maten.