MDaemon: de uitweg uit de Microsoft cloud

De aankondiging van Microsoft dat het de Small Business Server van de markt haalt, leidt tot ongerustheid bij kleine bedrijven. Een alternatief voor migratie naar de Microsoft-cloud wordt geboden door MDaemon van Alt-N.

Aan het eind van 2012 zou niet alleen de wereld kunnen vergaan, maar zou ook Microsofts Small Business Server kunnen verdwijnen. Terwijl het eerste vrij onwaarschijnlijk lijkt, is het tweede waarschijnlijk een uitgemaakte zaak. De wereldbevolking zal dus waarschijnlijk blijven bestaan, maar het midden- en kleinbedrijf kan het loodje leggen. Wie ook vertrouwt op de Exchange-server in verband met de serversystemen uit Redmond, zal daar in de toekomst extra voor moeten betalen – of gewoon migreren naar de cloud. Tot zover de strategie van Microsoft.

Een kosteneffectieve derde manier wordt geboden door Alt-N’s mail- en groupwareserver MDaemon. Versie 13 van de berichtenserver is zojuist vrijgegeven en wordt in de DACH-regio exclusief door de speciale distributeur Ebertlang gedistribueerd. Volgens Ebertlang is MDaemon met functies zoals het delen van documenten, het beheer van mobiele apparaten, Outlook-integratie en flexibele toegang via de World Client een resourcebesparend en volwaardig alternatief voor de Exchange-server van Microsoft.

Omdat de oplossing zowel bij de serviceprovider als bij de eindklant kan worden geïnstalleerd en lokaal kan worden gebruikt, wordt de beperking van de cloud geëlimineerd. De doelgroep bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen. In de kleinste versie is de berichtenserver ontworpen voor zes gebruikers, maar hij kan ook worden opgeschaald tot 1.000 gebruikers en meer. De Outlook Connector add-on biedt toegang tot alle Outlook groupware functies.

Om ervoor te zorgen dat gebruikers ook onderweg altijd toegang hebben, wordt de oplossing niet alleen geleverd met een webclient, maar ondersteunt deze ook de integratie van mobiele apparaten zoals smartphones en tablet-pc’s. □