COVID-19 is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de stam van een nieuw coronavirus, het ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Mensen die zijn geïnfecteerd met het nieuwe virus met kroonachtige pieken aan de oppervlakte, ervaren een milde tot matige ademhalingsziekte of longontsteking. Mensen met een sterke immuniteit herstellen van de infectie, maar oudere mensen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen of diabetes hebben het moeilijker om te herstellen.
Het coronavirus verspreidt zich via kleine druppeltjes speeksel of slijm van een besmet persoon die niest of hoest. De verspreiding van het virus kan worden voorkomen door handen te wassen met water en zeep, te wrijven met alcohol of ontsmettingsmiddel, het gezicht niet aan te raken, een gezichtsmasker te dragen op een drukke plaats, ruimtelijke afstand te oefenen en een besmet persoon te isoleren.
Voor het eerst ontdekt in december 2019 in Wuhan, China, is het virus waarschijnlijker ontstaan bij dieren zoals vleermuizen of schubdieren die in contact kwamen met mensen op een natte Wuhan-markt. SARS-CoV-2 is niet het eerste coronavirus dat op mensen wordt overgedragen. In 2002 was er een uitbraak van SARS-CoV in Guangdong, China, waarbij meer dan 8,000 mensen werden besmet en meer dan 700 levens werden geëist. In 2012 werd een coronavirusstam, MERS-CoV, geïdentificeerd in Saoedi-Arabië.
Wereldwijde pandemie
Tegen het eerste kwartaal van 2020 nam de overdracht van het virus van mens op mens met een ongekende snelheid toe, wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe aanzette een pandemie af te kondigen. De gezondheidscrisis heeft regeringen, economieën, bedrijven en sociale interacties over de hele wereld ontwricht. Het kostte de banen van miljoenen mensen in de getroffen landen.
Landen en regeringen reageerden bij het begin van de wereldwijde gezondheidscrisis verschillend. De meeste landen verklaarden lockdowns in grote steden met COVID-19-gevallen. Sommige regeringen gaven gehoor aan de waarschuwingen van gezondheidsdeskundigen en lieten hun gezondheidsfunctionarissen de situatie beheersen. Zuid-Korea, Japan, Vietnam, Hongkong, Nieuw-Zeeland en Australië slaagden in hun eerste reacties en maatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Maar andere regeringen bagatelliseerden de dreiging en politiseerden de pandemie met als gevolg dat een toenemend aantal mensen besmet raakte.
Werk en productiviteit opnieuw gedefinieerd
Terwijl regeringen lockdowns en beperkingen oplegden aan sociale interacties, zoals sociale distantiëring, gingen duizenden kleine en middelgrote bedrijven failliet. Veerkrachtige bedrijven hebben werk en productiviteit opnieuw gedefinieerd met het gebruik van technologie en productiviteitstools. Werken op afstand, of thuiswerken, is de norm geworden tijdens de pandemie. Mensen in de medische wereld die in de frontlinie van de crisis staan en andere essentiële arbeidskrachten op het gebied van beveiliging, logistiek en voedselproductie, kunnen niet telewerken en lopen dus een groter risico.
Op het moment van schrijven is er geen klinisch goedgekeurd vaccin of behandeling voor COVID-19.