Dell bouwt cloud-datacenter in Halle an der Saale

Het IT-concern Dell investeert in zijn Europese service-infrastructuur: op de locatie Halle an der Saale bouwt het bedrijf een datacenter waar in de toekomst sourcing- en cloud-diensten zullen worden geleverd. Het is de bedoeling dat de faciliteit in de tweede helft van het jaar in gebruik wordt genomen.

Dell bouwt zijn eerste datacenter in Duitsland. De faciliteit zal worden gebouwd in Halle an der Saale, zo maakte het bedrijf deze week bekend op de CeBIT. Op zijn grootste Duitse locatie wil de IT-groep in de toekomst outsourcing- en clouddiensten gaan aanbieden.

Het datacenter zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar in gebruik worden genomen. Het is de tweede in zijn soort in Europa. Dell exploiteert de eerste faciliteit in Slough, VK, sinds oktober vorig jaar.

Het aanbod dat het bedrijf voor de faciliteit in Saksen-Anhalt plant, omvat virtuele desktops, platform- en beveiligingsdiensten, alsmede opslag (back-up & recovery, e-mailarchivering) en andere infrastructuurdiensten. “We zullen het portfolio geleidelijk opbouwen en er in Halle een veilige omgeving voor bieden”, kondigde Andreas Stein, Managing Director van Dell Services, aan in een interview met IT-BUSINESS.

Individuele Service Level Agreements

Met zijn serviceportfolio onderscheidt de provider zich tegelijkertijd van grote publieke cloudproviders als Amazon of Google, die hun gebruikers alleen starre, uniforme serviceniveaus garanderen. “Onze cloudactiviteiten zijn gebaseerd op service level agreements (SLA’s) die we individueel met onze klanten overeenkomen”, benadrukt Stein.

In principe kunnen de diensten ook door Dell-partners worden verkocht. Volgens de groep is het datacenter in Halle een aanvulling op het Dell Solution Centre dat in 2011 in Frankfurt am Main werd geopend en waar klanten en partners de mogelijkheid hebben om client-, server- en storage-omgevingen te testen, evenals applicaties en hun interactie in oplossingsscenario’s.

Investeringen van een miljard dollar

De investeringen in het datacenter maken deel uit van een uitgebreid programma waarmee Dell een breed portfolio van outsourcing- en cloud-aanbiedingen ontwikkelt voor bedrijven uit alle sectoren. De groep besteedt hier wereldwijd 1 miljard dollar aan, zoals dienstenchef Stein uitlegt.

Het datacentrum in Halle heeft een modulair ontwerp en maakt koeling met hoge dichtheid mogelijk voor computer-intensieve hardwaresystemen. De faciliteit zal aanvankelijk worden gebouwd met een totale oppervlakte van 1.200 vierkante meter, waarvan 750 vierkante meter zal worden bestemd voor IT-apparatuur. Het biedt de mogelijkheid voor toekomstige uitbreiding. Tegelijk moet het datacenter voldoen aan de hoogste eisen inzake energie-efficiëntie. ?