5 redenen waarom je smartphone traag oplaadt

Heb je de laatste tijd gemerkt dat de batterij van je smartphone steeds trager oplaadt? Hier zijn 5 redenen waarom uw toestel traag oplaadt

Als uw smartphone niet meer zo jong is, kan de oplaadtijd eindeloos lijken. Het overkomt iedereen, met alle modellen smartphones (en tablets, laptops en andere elektronische apparaten die op batterijen werken), van alle merken. En er zijn meer dan één reden voor langzaam opladen.

Op zijn minst vijf, en zes als je de ‘seizoensgebonden’ oorzaak van hoge temperaturen die het opladen vertragen, erbij optelt. Helaas staan deze oorzaken van traag opladen zelden los van elkaar en hebben we integendeel heel vaak te maken met ten minste twee of drie oorzaken tegelijk. In sommige gevallen is het gelukkig mogelijk om dit te verhelpen en uw smartphone snel opgeladen te krijgen, maar in vele andere gevallen kunnen we helaas niets anders doen dan de smartphone of de manier waarop we hem gebruiken veranderen. Hier zijn de top 5 redenen waarom uw smartphone erg traag oplaadt.

Als u uw trage smartphone beu bent en hem wilt vervangen, overweeg dan om hem te kopen bij een mobiele telefoonaanbieder die mobiele telefoons op afbetaling aanbiedt:

De oplaadkabel

De USB-oplaadkabel is het meest misbruikte accessoire door elke smartphonebezitter: gevouwen, gedraaid, getrokken, buiten in de hitte en de kou laten liggen. Elk van deze bewerkingen veroorzaakt vaak microbreuken in de kabel die op lange termijn het vermogen van de kabel om elektriciteit te vervoeren naar de batterij van het toestel waarop de kabel is aangesloten, drastisch verminderen. Als we de kabel willen vervangen en er een kopen om het probleem op te lossen, moeten we echter voorzichtig zijn met de kwaliteit: een goede kabel is gemaakt van koper, dat elektriciteit beter geleidt dan andere metalen zoals aluminium, die in goedkope USB-kabels worden gebruikt.

De oplaadbron

Als de kabel in orde is, maar de smartphone laadt langzaam op, dan moeten we kijken waar de elektriciteit die door de kabel wordt vervoerd, vandaan komt. Als de smartphone bijvoorbeeld is aangesloten op een laptop, is het bijna zeker dat hij heel weinig stroom krijgt van de USB-poort. Als dat niet zo is, lopen we het risico dat we de computer dumpen om de telefoon op te laden, of erger nog, dat we de USB-poort verbranden. Als we draadloze Qi-laders gebruiken, kan het opladen nog trager gaan, omdat deze standaard weliswaar erg handig is in het gebruik, maar niet veel energie in korte tijd kan overbrengen.

De lader

Als de smartphone is aangesloten op een klassieke lader die in het stopcontact past, en het opladen gaat erg traag, dan moeten we ervoor zorgen dat we de meest geschikte lader voor ons toestel gebruiken. Het is niet ongewoon om thuis meer dan één oplader te hebben (misschien geërfd van oude smartphones) en er willekeurig één te gebruiken om uw mobiele telefoon op te laden. Het probleem is dat niet alle laders hetzelfde zijn: er zijn krachtigere en minder krachtige (meestal oudere) laders. Van het vermogen hangt de laadsnelheid af, mits uw smartphone het maximale wattage van de lader ondersteunt.

De batterij van de smartphone

Als uw smartphone oud is, ligt de oorzaak van het trage opladen vrijwel zeker bij de batterij zelf. Na verloop van tijd degenereren de lithium-ion-cellen waaruit de accu’s zijn opgebouwd, wat twee negatieve gevolgen heeft: de maximale lading die de accu kan opslaan, daalt en de oplaadtijd neemt toe. De chip die de energietoevoer naar de batterij regelt, om oververhitting en gevaarlijke elektrische ontladingen te voorkomen, kan ook ouderdomsproblemen gaan vertonen.

Gebruik uw smartphone niet tijdens het opladen

Ten slotte kunt u de laatste reden zijn waarom uw smartphone niet snel oplaadt: als u uw telefoon tijdens het opladen blijft gebruiken, wordt veel van de energie die de batterij binnenkomt onmiddellijk gebruikt om het apparaat aan en actief te houden. U kunt er weinig aan doen: als uw batterij snel moet worden opgeladen, moet u het apparaat niet gebruiken terwijl het wordt opgeladen.