Te veel projecten, te weinig IT-freelancers

Voor het zoveelste jaar op rij hebben IT-freelancer intermediairs hun omzet zien kelderen. Covid kan deze keer niet als de zwarte piet worden voorgehouden. Het probleem is het tekort aan freelancers in dit land bij een gelijktijdige toename van het aantal projecten.

De zoektocht naar IT-freelancers wordt krap. Duitsland is bijna uitgeput. Maar als er een wordt gevonden, geldt voor de wervingsbureaus: wie het snelst is, wint. Omdat ze allemaal dezelfde instrumenten gebruiken in hun zoektocht naar kandidaten. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom de top tien van wervingsbureaus voor de werving, plaatsing en het beheer van IT-freelancers voor het boekjaar 2020 een omzetdaling van 2,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar meldt. Dit betekent dat de ontwikkeling van de top 10 zich bijna op het niveau van het voorgaande jaar bevindt (-1,9 %). De bedrijven zijn optimistisch over het huidige en het komende jaar: ze verwachten voor 2021 een gemiddelde omzetstijging van 11,9 procent en voor 2022 zelfs 12,9 procent.

Volgens Frank Eckes, directeur bij Allgeier Expert, is de freelancersmarkt leeg: “Niet omdat er zo weinig freelancers zijn, maar omdat er zo veel projecten zijn”. Maar dat is niet het enige probleem: “Een terugval in de beschikbaarheid van hun arbeidskrachten is te verwachten, omdat freelancers door de covidsituatie niet kunnen reizen en liever geld verdienen. Op een gegeven moment kunnen ze echter weer op vakantie,” waarschuwt Christian Steeger, Managing Director bij Hays.

De Lünendonk-lijst in een oogopslag

Hays blijft de onbetwiste marktleider met een omzet van 931,9 miljoen euro in 2021 (voor een gedetailleerde lijst, zie de afbeeldingengalerij). Ondanks een omzetdaling van 132,4 miljoen euro of 12,4 procent in 2020, genereert Hays 2,6 keer de omzet van de op de tweede plaats staande Gulp Group, een dochteronderneming van Randstad. Gulp heeft zijn omzet tegen de markttrend in met 1,7 procent verhoogd tot nu 357,1 miljoen euro. Op de derde plaats staat SThree met een omzet van 169,8 miljoen euro (-5,3 %). Daarachter komt Allgeier Experts op de vierde plaats met de op twee na hoogste omzetgroei van de top 10 (4,8 %; 2020: 142,5 miljoen euro).

Westhouse verbetert met twee plaatsen op de lijst naar de vijfde plaats, mede door de fusie met Future Consulting. Het bedrijf sluit het boekjaar 2020 af met een omzetstijging van 18,4 miljoen euro of 18,5 procent tot nu 117,5 miljoen euro. Etengo noteert een omzetdaling van 12,3 procent en staat nu op de zesde plaats in de lijst met 116,2 miljoen euro. Met een verschil in segmentomzet van 1,3 miljoen euro staan beide ondernemingen bijna op gelijke voet. Dit is ook het kleinste verschil tussen twee bedrijven op de lijst.

De volgende plaatsen worden ingenomen door Solcom GmbH, Reutlingen, met 106,4 miljoen euro, Ferchau uit Gummersbach met een geschatte 67,5 miljoen euro omzet (-18,8 %), Top itservices AG, Unterhaching, met 64,8 miljoen euro (-4,7 %) en Questax AG, Heidelberg, met 55,2 miljoen euro (15,4 %).

De cumulatieve omzet van de top 10 daalde van 2.276,2 miljoen euro in 2019 naar nu 2.128,7 miljoen euro. Dit komt neer op een daling met 6,5 procent. Ondertussen is de gemiddelde verandering voor de top tien -2,1 procent.

Meer werk op afstand

Hoewel klanten voorheen kritisch waren over thuiswerken, heeft de pandemie de bereidheid van klanten om IT-freelancers op afstand te laten werken vergroot. Bij bijna driekwart van de projecten kunnen IT-freelancers nu op afstand werken (vorig jaar 2019: ca. 50%). Volgens de ondervraagde bedrijven versterkt het toegenomen aandeel van telewerken de trend naar flexibele projectuitvoering in de organisatie. 86% van de aanbieders hanteert een lager dag- of uurtarief voor werk op afstand. Deze afgelegen tarieven zijn gemiddeld tien procent lager.

Hoe kan het verder gaan?

“We moeten in de fase van toenemende hoogconjunctuur zien dat we mogelijkheden voor retentie creëren,” benadrukt Steeger. “Dit vereist een duidelijke liberalisering van de arbeidsmarkt door de overheid met het oog op freelancen. Dit zal een type bedrijf zijn dat onze vestigingsplaats veilig zal stellen.”

Een ander idee is om de Oost-Europese markt aan te boren. “Polen is hier goed uitgerust. De freelancers spreken zeer goed Engels. De Duitse middenklasse spreekt echter Duits. Dat is dus alleen interessant als de projecttaal Engels is,” zegt Steeger.