Goedkope iPhone 2022, om de hoek: het wordt

De komst van de iPhone SE 3 lijkt aanstaande en we kennen mogelijk al veel functies van Apple’s goedkoopste smartphone

Het wachten op de iPhone SE 2022 (die mogelijk iPhone SE 3 gaat heten) is spasmodisch geworden en talrijke geruchten suggereren dat Apple’s volgende budgetsmartphone vroeg in het nieuwe jaar zijn debuut zou kunnen maken. Naarmate de dagen verstrijken, duiken er steeds meer geruchten op over het uiterlijk, de functies en de prijs.

Wat in ieder geval veel verwachtingen wekt, is de toepassing van 5G-connectiviteit die, in combinatie met de extreem agressieve prijsstelling, de nieuwe goedkope iPhone in staat moet stellen om veel Android-telefoons uit het middensegment uit te dagen. Hoewel dit slechts speculatie is, lijken de belangrijkste kenmerken van deze derde generatie te zijn geschetst, en het zal waarschijnlijk in de voetsporen treden van de iPhone SE 2 in termen van ontwerp en meer. Het ontwerp van de nieuwe budget-iPhone zal naar verwachting geïnspireerd zijn op de gevestigde iPhone 8. Volgens het Japanse blog Macotakara, analist Ming-Chi Kuo en adviseur voor de display-industrie Ross Young, zal de iPhone SE 2022 een 4,7-inch LCD-paneel hebben.

Dit zou betekenen dat de vingerafdrukontgrendelingssensor in de homeknop moet blijven zitten, waardoor alle ontwikkelingen opnieuw worden uitgesteld tot het volgende model. Qua kleur zijn de populairste varianten Starlight en Midnight.

Dezelfde bronnen beweren dat de nieuwe iPhone SE 3 zal vertrouwen op de A15 Bionic-chipset van Apple, dezelfde chipset die momenteel wordt gebruikt in de toestellen uit de iPhone 13-serie. Deze veronderstelling vloeit voort uit het feit dat elke iPhone SE de processor van de vlaggenschipmodellen van die generatie heeft overgenomen.

Een andere speculatie betreft de interne opslag: nu de iPhone SE van 2020 mogelijk geen 64 GB meer heeft, zou de basisvariant wel eens de 128 GB kunnen zijn.

Als de gelijkenis met de iPhone 8 wordt bevestigd, zouden we een enkele sensor voor de hoofdcamera kunnen verwachten, hoewel de ideeën nog erg vaag zijn over het type.

iPhone SE 3: lanceerdatum en prijs

Een rapport van TrendForce suggereert dat de derde generatie iPhone SE in het eerste kwartaal van 2022 zou debuteren, via een speciaal evenement rond maart. De steeds terugkerende gedachte is echter dat het niet later dan de eerste helft van volgend jaar zal zijn. Het volstaat te zeggen dat het eerste model in maart 2016 debuteerde en het tweede in april 2020, dus de veronderstelling lijkt niet al te ver van de realiteit af te liggen.

De prijs zou rond de 494 euro kunnen liggen voor de eerste twee versies, maar, zoals JP Morgan opmerkte, zouden Android-gebruikers dankzij de inruildienst van Apple (of Trade-In) honderd euro of meer kunnen besparen, afhankelijk van de smartphone die ze bezitten.