Nog veel bedenkingen bij trend thuiskantoor

Bitkom verwacht dat in de toekomst steeds meer mensen thuis gaan werken. Nu al geven vier op de tien bedrijven hun werknemers de vrijheid om buiten de kantoormuren te werken. Voor veel pleitbezorgers is een kantoor aan huis echter eerder uitzondering dan regel, vooral omdat er ook juridische haken en ogen aan zitten.

De technologie van vandaag maakt flexibele werklocaties mogelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het thuiskantoor steeds populairder wordt – zowel bij werknemers als bij werkgevers. Volgens Bitkom staat bijna 39 procent van de bedrijven hun werknemers toe om buiten de traditionele kantoorruimte te werken. In totaal werden meer dan 800 algemeen directeuren en HR-managers ondervraagd voor de resultaten van de studie.

In 2016 stond al bijna een op de drie bedrijven (30 %) kantoren aan huis toe, in 2014 was dat nog maar een op de vijf (20 %). Naar verwachting zal deze tendens zich voortzetten. 46 procent van de bedrijven verwacht dat het aandeel van hun werknemers dat thuis werkt de komende vijf jaar zal toenemen. Vijftig procent verwacht dat het aandeel constant zal blijven.

Aannemen van vertrouwen

Werken thuis vereist vertrouwen van de kant van de werkgever en zelfdiscipline van de kant van de werknemer. In veel bedrijven (61%) is aanwezigheid op kantoor nog steeds de regel en is thuiswerken met één dag per week eerder een uitzondering. Daarnaast heeft 74 procent van de ondervraagde bedrijven die thuiswerk aanbieden bepaalde dagen ingesteld waarop niet thuis gewerkt mag worden, zodat alle werknemers beschikbaar zijn voor gemeenschappelijke afspraken.

Bijna elk tweede bedrijf verwacht een toenemend thuiswerkaandeel.

Bedrijven noemen ook verschillende redenen tegen thuiswerk. De meest genoemde reden (65%) is dat thuiswerken niet voor alle werknemers mogelijk is en dat niemand ongelijk behandeld mag worden. Meer dan de helft (58%) denkt dat zonder directe uitwisseling met collega’s de productiviteit zou dalen. En bijna evenveel (55%) zeggen dat het thuiskantoor over het algemeen niet wordt gepland.

Elk derde bedrijf wijst thuiswerken af omdat de werknemers niet te allen tijde bereikbaar zijn. Bovendien zegt 29 procent dat de werktijden niet kunnen worden gecontroleerd. Voor 27 procent van de bedrijven spreken de wettelijke voorschriften inzake veiligheid op het werk zich uit tegen het thuiskantoor. Andere redenen zijn bezorgdheid over gegevensbeveiliging (22%), te dure technische apparatuur (16%) en angst voor een afname van de identificatie van werknemers met het bedrijf (9%).

Technisch mogelijk, juridisch in het grijze gebied

Terwijl de technologische mogelijkheden steeds meer voorhanden zijn, vooral met betrekking tot cloud-toepassingen zoals Office 365 of Skype, loopt de Duitse wetgeving achter. Bernhard Rohleder, CEO van Bitkom, klaagt dan ook: “Zelfgekozen werktijden worden gehinderd door wettelijke hindernissen, zoals de starre achturige werkdag en de minimumrusttijd van elf uur. Iedereen die ’s avonds laat zijn e-mails controleert en de volgende ochtend weer aan het werk is, overtreedt de wet.”

Ondanks al deze onheilsprofetieën tegen thuiswerken, heeft Vodafone er toch voor gekozen op het hoofdkantoor in Düsseldorf. Hierdoor kunnen werknemers tot 50% van hun werktijd thuis of elders doorbrengen. Volgens de eigen informatie van het bedrijf doet 80 procent van de werknemers dit ook. “Thuiskantoor is straks standaard en betekent veel meer dan thuis in de huiskamer de laptop openklappen”, is Bettina Karsch, Managing Director Human Resources bij Vodafone, overtuigd.

Vanzelfsprekend zijn er ook regels voor deze flexibiliteit bij Vodafone: afstemming met de toezichthouder is een vanzelfsprekendheid. En als de werknemer nodig is voor een project ter plaatse, dan is de reis naar het kantoor van essentieel belang.