ssd

Solid State-schijven (SSD) zijn een nieuwe generatie opslagapparaten die bedoeld zijn om traditionele mechanische harde schijven (HDD) te vervangen. SSD’s gebruiken flashgeheugen in plaats van draaiende schijven, waardoor ze sneller, betrouwbaarder en energiezuiniger worden.

Deze opslagtechnologie was voorheen voorbehouden aan grote ondernemingen en de meest geavanceerde pc’s. Technologische verbeteringen hebben ze betaalbaarder gemaakt, zodat ze nu vaker voorkomen op reguliere apparaten. Ze zijn gemiddeld duurder dan HDD’s, maar bieden meer waarde. SSD’s zijn verkrijgbaar met opslagcapaciteiten van 32 GB tot 8 TB.

SSD versus harde schijf

HDD’s bestaan ​​uit een actuatorarm die over een draaiende magnetische schijf beweegt om gegevens te lezen en te schrijven. SSD’s gebruiken chips die NAND-flashgeheugen worden genoemd en die geen bewegende onderdelen hebben. Dit betekent dat ze niet dezelfde mechanische storingen ervaren als HDD’s.

HDD’s hebben meer tijd nodig om op te starten omdat de schijf op snelheid moet komen en het langer duurt om de gevraagde informatie te vinden. NAND-geheugenchips starten onmiddellijk op en de SSD kan informatie vinden in een fractie van de tijd die HDD’s nodig hebben. De veel betere lees- / schrijfsnelheden van SSD zijn de grootste differentiator ten opzichte van hardwaregebaseerde opslag.

SSD’s zijn ook kleiner en lichter dan mechanische schijven, waardoor ruimte wordt vrijgemaakt voor andere hardware en de ontwikkeling van kleinere, meer mobiele apparaten mogelijk is. Ze verlengen ook de levensduur van de batterij omdat ze minder energie verbruiken dan HDD’s. Over het algemeen presteren SSD’s beter dan HDD’s in hoe snel ze opstarten, bestanden overdragen en applicaties starten en uitvoeren.

Soorten SSD’s

SSD’s zijn er in verschillende maten en vormfactoren om aan verschillende behoeften te voldoen. Ze kunnen extern zijn met een zelfstandige behuizing en verbinding maken met apparaten via USB- of Thunderbolt-kabels, maar zijn meestal intern en worden rechtstreeks op het moederbord aangesloten. Interne SSD’s zijn ingewikkelder en maken gebruik van meerdere soorten verbindingen en vormfactoren.

PCIe en NVMe: De Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) -vormfactor omzeilt SATA-verbindingen en wordt rechtstreeks op het moederbord aangesloten. Ze bieden een hoge bandbreedte en lage latentie om de hoogste lees- en schrijfsnelheden te bieden. Dit soort SSD’s maakt gebruik van de Non-Volatile Memory Express (NVMe) -interfacespecificatie die is ontworpen om het aantal verzoeken dat naar SSD’s wordt verzonden te maximaliseren en ze in staat te stellen tegelijkertijd verzoeken van meerdere processors te ontvangen. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere input / output (I / O) per seconde. De maximale theoretische sequentiële leessnelheid voor de nieuwste PCIe SSD’s wordt geschat op 31,500 Mbps.

SATA III: HDD’s gebruiken doorgaans oudere SATA-verbindingen (Serial Advanced Technology Attachment). Ze zijn niet zo snel als PCIe, maar veel SSD’s gebruiken deze verbindingen nog steeds, zodat ze kunnen worden geïntegreerd met oudere hardware. SSD’s die verbinding maken via SATA III, het meest efficiënte SATA-type, zijn nog steeds veel sneller en betrouwbaarder dan HDD’s, maar hun sequentiële leessnelheden zijn maximaal ongeveer 600 Mbps.

M.2: M.2 is een meer veelzijdige vormfactor die vaak wordt gebruikt in laptops en alles-in-één pc’s vanwege hun kleine fysieke formaat. Hoewel ze kleiner zijn, bieden ze nog steeds vergelijkbare opslagruimte en prestaties. Ze zijn de meer veelzijdige optie omdat ze beschikbaar zijn in zowel SATA- als PCIe-varianten.

SAS: Serial-Attached SCSI (SAS) SSD’s zijn een minder vaak voorkomende vormfactor die voornamelijk wordt gebruikt in bedrijfsservers. Ze leveren snellere gegevensoverdrachtsnelheden dan SATA-verbindingen, waardoor ze een betere optie zijn voor servervirtualisatie en high-performance cloud computing.

Algemene toepassingen

SSD’s worden steeds populairder op consumentenapparaten zoals laptops, maar hebben sterk de voorkeur voor bepaalde toepassingen.

  • Bedrijven: Veel organisaties moeten enorme hoeveelheden gegevens opslaan en er regelmatig toegang toe hebben. SSD’s stellen organisaties in staat om snel toegang te krijgen tot gegevens en deze over te dragen, downtime te verminderen dankzij hun betrouwbaarheid en te besparen op energiekosten.
  • Media Creatie: Mediamakers, zoals video-editors, fotografen en muziekproducenten, gebruiken vaak robuuste applicaties voor hun werk. Deze toepassingen lezen en schrijven doorgaans van grote onbewerkte mediabestanden, wat een zware taak kan zijn voor HDD’s. SSD’s versnellen het bewerken en weergeven van media enorm.
  • gaming: Moderne games zijn ontworpen om constant bestanden te laden en te schrijven om texturen, kaarten, niveaus en andere game-elementen weer te geven. SSD’s laten dit naadloos gebeuren, wat zorgt voor een betere game-ervaring.