Wat is yubikey?

Een YubiKey is een klein USB-apparaat dat meerdere authenticatieprotocollen ondersteunt om de toegang tot computers, netwerken, websites en andere online services te beschermen. Het kleine apparaat ziet eruit als een standaard USB-stick en kan worden bevestigd aan het huis of de autosleutelhanger van een gebruiker voor gemakkelijke toegang en om te voorkomen dat het apparaat kwijtraakt.

YubiKey-klanten in zowel consumenten- als zakelijke omgevingen kunnen YubiKeys gebruiken om efficiënt en veilig toegang te krijgen tot computerlogins, VPN, wachtwoordbeheerders, sociale netwerksites en andere online services, contentmanagementsystemen en meer, zonder dat ze een groot aantal inloggegevens hoeven te onthouden en wachtwoorden.

Ondersteuning voor meervoudige verificatie aangeboden door YubiKey

YubiKey-producten ondersteunen OATH (TOTP of HOTP), smartcard (PIV), OpenPGP, FIDO U2F en Yubico eenmalige wachtwoordverificatie en cryptografische protocollen, en de apparaten werken op Microsoft Windows, Mac OS X en Linux-besturingssystemen. De ontwikkelaar van de YubiKey, Yubico, biedt ook gratis open-source tools om YubiKeys te configureren buiten de standaardinstellingen van het apparaat.

De YubiKey-productreeks bestaat momenteel uit de YubiKey 4 (die debuteerde in november 2015), de YubiKey 4 Nano (een kleinere versie van de YubiKey) en de YubiKey NEO, die communiceert via zowel USB als Near Field Communication (NFC). De prijzen voor YubiKey-apparaten beginnen bij $ 40.