Hoe opgeslagen wachtwoorden op Android terugvinden

Als u de wachtwoorden bent vergeten die op uw Android-toestel zijn opgeslagen en niet weet hoe u ze kunt terugvinden: hier is hoe u het moet doen, hoe u ze moet opslaan en wanneer u ze moet wijzigen

Tijdens het surfen op internet vanaf uw smartphone moet u vaak inloggen op verschillende sites, of op het wifi-netwerk, of zelfs op apps die een wachtwoord vereisen, waardoor u uw inloggegevens moet invoeren. Normaal worden deze opgeslagen wanneer u voor de eerste keer inlogt, zodat u ze de volgende keer niet opnieuw hoeft in te voeren. Dit is ongetwijfeld een grote hulp, want zo krijgt u snel toegang tot alle inhoud die u nodig hebt, maar anderzijds bestaat het risico dat u uw inloggegevens vergeet omdat u ze nooit gebruikt. Daarom is het goed om uw opgeslagen wachtwoorden op Android op elk moment te kunnen terugvinden. Hoe doet u dit?

Hoe ziet u uw opgeslagen wachtwoorden op Android

Om uw opgeslagen wachtwoorden op Android te zien, moet u Smart Look gebruiken. Normaal gesproken start deze functie automatisch zodra u een Google-account met uw toestel verbindt. Om dit te controleren, ga naar instellingen en selecteer “Google”, dan “Slim zoeken naar wachtwoorden”. Controleer of dit item is ingesteld op ‘aan’.

Hiermee kunt u alle wachtwoorden zien die zijn opgeslagen telkens wanneer u inlogt. Als deze functie niet actief is, zijn er andere manieren om wachtwoorden te herstellen op Android. Als u bijvoorbeeld doorgaat op het geopende scherm, kunt u klikken op de sectie “Opgeslagen wachtwoorden” en vervolgens op “Google Account”. Hier moet u uw Google login gegevens invoeren. U krijgt dan een reeks domeinen te zien waarvoor Google uw inloggegevens heeft opgeslagen.

Bekijk opgeslagen wachtwoorden op Android vanuit Google Chrome

Om opgeslagen wachtwoorden op Android te bekijken via Google Chrome, start u gewoon de toepassing en klikt u op het symbool met de drie puntjes, dat zich meestal in de rechterbovenhoek bevindt. Van daaruit selecteert u “Instellingen” en dan “Wachtwoord”, waarmee u toegang krijgt tot het gebied van uw referenties, waar u de lijst van opgeslagen logins kunt zien. Ook in dit geval volstaat het om het paswoord met het oogsymbool weer te geven. In hetzelfde menu is het ook mogelijk wachtwoorden die u niet meer gebruikt te verwijderen of te exporteren.

Chrome kan u ook helpen toegang te krijgen tot een website waarvan u het wachtwoord hebt opgeslagen. Zodra u de app hebt geopend, logt u gewoon in op de website die u al hebt bezocht. Als u slechts één naam en wachtwoord hebt opgeslagen, vult Chrome de velden automatisch in. Als er daarentegen meerdere opgeslagen inlogaccounts zijn, kies je gewoon degene die je op dat moment wilt gebruiken en zie je de opgeslagen wachtwoorden op Android. Als de app geen wachtwoorden aanbiedt, klikt u ten slotte op de toets om te zien welke wachtwoorden mogelijk zijn.

Wanneer opgeslagen wachtwoorden op Android wijzigen

Het kan soms nodig zijn om wachtwoorden die op Android zijn opgeslagen te wijzigen. Dit is vooral het geval als blijkt dat een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord op de een of andere manier is gecompromitteerd, als gevolg van een datalek in een app. Dit betekent dat deze combinatie online is gepubliceerd. In dat geval is het raadzaam uw wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen om het veilig te houden. In dat geval stuurt Chrome u waarschuwingen waarin de situatie wordt uitgelegd en waarmee u uw inloggegevens kunt wijzigen. Zelfs als u geen waarschuwingen ontvangt, kunt u op elk moment controleren of uw wachtwoorden op enigerlei wijze zijn gecompromitteerd. Open de Chrome-app, ga naar het menu ‘Instellingen’ en klik op ‘Wachtwoord’ en vervolgens op ‘Wachtwoord controleren’.

WiFi-wachtwoorden herstellen

Ook als u Wi-Fi gebruikt, kan het handig zijn om te weten hoe u wachtwoorden kunt herstellen die op Android zijn opgeslagen. In dit geval moet u een app downloaden met de naam Wi-Fi Key Recovery. Met deze app kunt u snel toegang krijgen tot de bestanden waarin uw toegangen zijn opgeslagen. Eerst moet je de app downloaden. Eenmaal gelanceerd, moet u eerst toegang verlenen tot root-permissies door op grant te klikken. Dit zal voldoende zijn om alle Wi-Fi wachtwoorden die op uw smartphone zijn opgeslagen weer te geven. Als u op het netwerk klikt waarin u geïnteresseerd bent, verschijnt een scherm waarin u het wachtwoord kunt kopiëren.

Hoe wachtwoorden op Android opslaan

Als u geen wachtwoorden op uw Android hebt opgeslagen, wilt u misschien een database voor uzelf maken. Hiervoor bestaan een aantal toepassingen, waaruit u altijd uw wachtwoorden kunt halen. Een van deze toepassingen is KeepPass2Android, die gratis en gemakkelijk te gebruiken is. Nadat u het naar uw apparaat hebt gedownload, start u het en klikt u op “Maak een nieuwe database”. Hier kunt u beslissen of u het bestand in het .kdbx formaat wilt opslaan of een cloud-opslagdienst wilt gebruiken. U zult dan een wachtwoord moeten kiezen om uw archieven te beschermen.