Hoe gebruik je iCloud op Android

Er is geen iCloud-app voor Android, dus toegang tot de dienst van Apple is niet eenvoudig. Maar het is nog steeds eenvoudig, dus hier is hoe je het doet

Geen iPhone, iPad, Mac of ander Apple-apparaat is compleet zonder iCloud. De eerste keer dat je de app inschakelt, vraagt de installatiewizard je om je aan te melden met je iCloud-account (als je die hebt) of een nieuw account aan te maken. Het is een (gratis) vereiste die een aantal voordelen met zich meebrengt.

De iCloud is het cloudsysteem van Apple, de ‘wolk’ waar alle gegevens die bij Apple-apparaten horen, zoals foto’s, contacten, back-ups en meer, naartoe gaan. Het punt is dat, in lijn met Apple’s bekende “sluiting” van alle apparaten die niet het Apple logo op de achterkant hebben, er geen iCloud app voor Android apparaten is. Als u dus op afstand toegang moet krijgen tot uw iCloud-account en de bestanden die op de servers van Apple zijn opgeslagen, moet u alternatieve methoden vinden. Het is niet zo handig als het openen van een app op je iPhone, iPad of Mac, maar het kan wel: laten we eens kijken hoe.

Hoe krijg ik toegang tot iCloud op Android

Open eerst je favoriete webbrowser op je Android-smartphone en ga naar icloud.com. De pagina die opent bevat de enige moeite van de hele procedure om iCloud op Android te gebruiken, namelijk het onthouden van uw Apple ID en vooral het bijbehorende wachtwoord. Als u zich een van deze parameters niet herinnert, kunt u deze alsnog opvragen via de door Apple verstrekte procedure, door te tikken op Uw Apple ID of wachtwoord vergeten?

Als u uw Apple ID en wachtwoord hebt ingevoerd, is het tijd voor twee-factorauthenticatie, waarvoor u een Apple-apparaat nodig hebt om de toegang goed te keuren, of u kunt terugvallen op een sms-bericht of telefoontje naar het telefoonnummer dat is gekoppeld aan iCloud.

Dit wordt gedaan door de zescijferige code in te voeren op de pagina die wordt geopend op de Android-smartphone, en zodra het systeem heeft vastgesteld dat wij het echt zijn die willen inloggen en niet een aanvaller, opent het de “magische” deuren van iCloud, maar niet voordat u wordt gevraagd of u het Android-apparaat dat u opent, wilt markeren als vertrouwd, zodat u in de toekomst authenticatie met twee factoren kunt vermijden.

Je komt nu in het iCloud-overzichtsscherm, waar je met één druk op de knop toegang hebt tot Mail, Foto’s, iCloud Drive, Notities, Herinneringen en Zoek iPhone als je het scherm vanaf een Android-apparaat benadert om je verloren iPhone terug te vinden.

Contacten overzetten van iPhone naar Android

Iedereen die overstapt van iPhone naar Android, moet misschien contacten overzetten die zijn opgeslagen op eerstgenoemde naar laatstgenoemde. iCloud is een geweldige brug tussen de twee werelden, mits je er toegang toe hebt vanaf een pc of Mac.

Om dit te doen, opent u een browser, gaat u naar icloud.com, meldt u zich aan met uw inloggegevens zoals hierboven weergegeven en selecteert u Contacten in het startscherm van iCloud en vervolgens het tandwiel linksonder in het scherm dat wordt geopend. Nadat u de contactpersonen hebt geselecteerd die u naar Android wilt exporteren met de muis en de Shift- of Shift-toets op uw toetsenbord, klikt u op VCard exporteren om te beginnen met het downloaden naar uw pc of Mac.

Dit bestand brengt u vervolgens over naar uw Android-smartphone, opent u de Contactpersonen-app, gaat u naar Instellingen en zoekt u de optie Importeren, waarna u het .vcf-bestand aanwijst dat u vanuit iCloud hebt geëxporteerd.