Hoe wachtwoorden in iPhone-apps te zetten

Wilt u de privacy van uw applephone verbeteren? Zo stel je wachtwoorden in voor apps die op je iPhone zijn geïnstalleerd om ze te beschermen tegen afluisteraars

Met het wijdverbreide gebruik van smartphones zijn de risico’s voor onze privacy de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Om deze risico’s te minimaliseren, naast het configureren van de verschillende ontgrendelingsmethoden van je apparaat en het instellen van twee-factor authenticatie voor alle gevoelige apps, is er nog een manier waarop je het kunt doen: je apps beveiligen met een wachtwoord, dat wil zeggen het gebruik van apps blokkeren met behulp van wachtwoorden.

Je kunt dit doen op iPhone, en je zou het moeten doen om ten minste twee redenen. De eerste is dat als u uw telefoon onbeheerd achterlaat (of hem verliest, of hij wordt gestolen) iemand zonder uw toestemming toegang kan krijgen tot de apps op uw smartphone en zo in uw bedrijf kan binnendringen. De tweede is dat u mogelijk onveilige apps hebt geïnstalleerd die gegevens opslaan die u invoert of uitwisselt via andere apps. Door voor elke app een wachtwoord in te stellen, beperkt u het risico dat uw privacy wordt geschonden aanzienlijk. Hier lees je hoe je dat op je iPhone doet.

Hoe stel je een wachtwoord in voor elke app op iPhone

Laten we beginnen met te zeggen dat je Apple ID al moet zijn beveiligd met twee-factorauthenticatie om wachtwoorden voor apps op iPhone in te stellen. Om een app-wachtwoord te genereren, moet u naar uw Apple ID-accountpagina gaan en in het gedeelte Beveiliging klikken op “Wachtwoord genereren” (te vinden onder “App-specifieke wachtwoorden”). Dan moet je alle stappen volgen en als alles goed gaat, zal je voortaan telkens als je die app opent om het wachtwoord gevraagd worden. U moet het proces herhalen voor elke app die u met een wachtwoord wilt beveiligen, maar u kunt maximaal 25 wachtwoorden instellen.

Hoe wachtwoorden voor apps beheren of verwijderen

Als u de wachtwoorden die u al hebt ingesteld, wilt wijzigen of verwijderen, moet u teruggaan naar dezelfde sectie “App-specifieke wachtwoorden” en de geschiedenis bekijken. Hier kunt u een enkel wachtwoord verwijderen door op de “X” naast de naam van de app te klikken of klik op “Alles intrekken”. Bovendien zijn alle app-specifieke wachtwoorden gekoppeld aan je Apple ID, dus elke keer als je je ID-wachtwoord wijzigt, worden alle app-wachtwoorden automatisch ingetrokken.

Hoe app-toegang te vergrendelen met Schermtijd

Sinds iOS 12 heeft Apple een alternatieve oplossing geïntroduceerd, via Schermtijd, om apps met een wachtwoord te beveiligen. Om deze functie te gebruiken ga naar Instellingen > Gebruikstijd > Gebruik tijdcode. Kies vervolgens een wachtwoord en klik vervolgens op “Alle apparaten” en kies het apparaat waarop u deze functie wilt activeren. U krijgt de lijst te zien van geïnstalleerde apps op het apparaat dat u hebt geselecteerd en hier kunt u kiezen voor “Gebruiksbeperking toevoegen”. Hiermee kunt u een bepaalde tijd kiezen waarna de app wordt geblokkeerd en u, of iemand anders die uw iPhone vasthoudt, het wachtwoord moet invoeren om de app weer te kunnen gebruiken.