Android 12 “breekt” Xiaomi: niet updaten

Voorlopig is het het beste om sommige Xiaomi’s niet te updaten naar Android 12, maar als je het echt wilt riskeren, is een back-up van je gegevens in het geheugen sterk aanbevolen

Er is veel nieuwsgierigheid rond Android 12, de nieuwste incarnatie van de schattige kleine groene robot die in zo veel smartphones “woont”. En het is geen verrassing dat sommigen, om het wachten te verkorten, uiteindelijk beta’s van Android 12 hebben geïnstalleerd en gebruikt, ook al zijn betaversies van firmware meestal niet erg stabiel.

De firmware die Xiaomi heeft gemarkeerd als een “stabiele beta” van Android 12 had dat moeten zijn, dus ja het is een beta, maar een beetje stabieler dan normaal. Misschien wel tijdens het gebruik, zolang u het te updaten product niet “breekt”, d.w.z. voordat u het zelfs maar gebruikt. Dit is wat er gebeurde met een aantal gebruikers, die het web overspoelden om te melden dat hun Xiaomi Mi 11 was “gemetseld” na de update, wat betekent dat de smartphone niets meer kon doen, zelfs niet aanzetten. De Android 12-updates die aanleiding hebben gegeven tot de soms ernstige problemen zijn die geïdentificeerd met buildnummers 12.5.1.0.SKBMIXM, 12.5.1.0.SKKMIXM en 12.5.1.0.SKAMIXM, voor respectievelijk de Xiaomi Mi 11, Mi 11i en Mi 11 Ultra. In wezen hebben sommigen die vertrouwden op de software die Xiaomi identificeert als een “stabiele bèta” van Android 12 voor de Mi 11, Mi 11i en Mi 11 Ultra uiteindelijk een presse-papier gekregen in plaats van een krachtige smartphone die is bijgewerkt naar Android 12, zij het in bèta. Het blijkt dat de problemen die bijna onomkeerbare schade veroorzaken, zich voordoen tijdens het installatieproces, en meestal kunnen worden verholpen door het product naar het servicenetwerk te verwijzen.

Diegenen met redelijk wat ervaring met de technologie en een behoorlijk aantal vaardigheden kunnen proberen het probleem zelf op te lossen, maar het eindresultaat is niet gegarandeerd en u moet enkele uren investeren in onderzoek naar mogelijke oplossingen voor het probleem, die misschien niet werken.

Het belang van het maken van back-ups van gegevens

Kortom, het is een hoop moeite voor een probleem waarvoor de gebruikers in feite geen verantwoordelijkheid dragen. Bovendien gaan zowel bij de service-oplossing als bij de doe-het-zelf-oplossing gegevens in het geheugen verloren, zodat degenen die het belang van een pre-update back-up hebben onderschat, met dubbele schade te maken zullen krijgen.

Dit zijn de momenten waarop je “voelt” hoe belangrijk het is om een back-up te maken voordat je een elektronisch product bijwerkt: bedrijven, waaronder Xiaomi, raden altijd sterk aan om dit te doen, maar het feit dat software-updates over het algemeen geen problemen veroorzaken, betekent dat veel mensen de gewoonte zijn verloren om een “preventieve” back-up te maken, om er in gevallen als deze spijt van te krijgen.

Hoe dan ook is het duidelijk dat hoewel deze builds werden gemarkeerd als stabiele MIUI op basis van Android 12, ze in werkelijkheid helemaal niet stabiel waren. Dus pas op voor andere Xiaomis die updaten met dit soort software: maak eerst maar eens een back-up van je gegevens.