Hoe een Android telefoon updaten

Veel mensen onderschatten het belang van het up-to-date houden van hun smartphone. De redenen om dit te doen zijn talrijk, sommige frivool en andere cruciaal.

Het up-to-date houden van een Android smartphone is cruciaal. Niet zozeer omdat updates vaak nieuwe functies met zich meebrengen waar sommigen misschien niet eens om geven, maar vanwege twee aspecten die iedereen ervan kunnen overtuigen zijn apparaat up-to-date te houden.

Het eerste is optimalisatie. Het komt steeds vaker voor dat fabrikanten, in hun haast om de vele nieuwe producten die op zoveel verschillende markten officieel moeten worden gemaakt bij te benen, smartphones op de markt brengen met slecht geoptimaliseerde software. Het gebrek aan optimalisatie wordt meestal duidelijk wanneer een product wordt gekocht in de eerste paar dagen nadat het is uitgebracht. Vertragingen, ondermaatse prestaties van camera’s en batterij, soms opnieuw opstarten: dit zijn allemaal symptomen die wijzen op een gebrek aan software-optimalisatie, een probleem dat dan na de eerste update wordt opgelost. Om de prestaties en stabiliteit van uw toestel te verbeteren, wordt het belangrijk om het up-to-date te houden.

Het belang van beveiliging voor updates

Het tweede aspect is belangrijker dan het eerste. Hoewel je je op de lange termijn over het gebrek aan prestaties heen kunt zetten, zou beveiliging voor iedereen een absoluut belangrijk aspect moeten zijn.

Iedere maand verspreidt Google zogenaamde beveiligingspatches onder fabrikanten, d.w.z. oplossingen voor de verschillende bugs waar Android onder kan lijden, en vooral oplossingen voor de beveiligingslekken die van tijd tot tijd ontstaan, waardoor de gegevens in smartphones mogelijk gevaar lopen. Het is vervolgens aan de individuele fabrikant om te beslissen of en wanneer hij de beveiligingspatches van Google in zijn eigen updates integreert.

Niet alle fabrikanten werken hun producten in hetzelfde tempo bij als Google patches voor Android produceert en verspreidt, dat wil zeggen elke maand. In het algemeen is maandelijkse distributie het voorrecht van de top van het gamma, terwijl telefoons uit het midden- en lage gamma tweemaandelijks of, in het slechtste geval, halfjaarlijks worden geüpdatet. Op voorwaarde natuurlijk dat de smartphone in kwestie niet zo “oud” is dat hij niet meer door de softwareondersteuning van de fabrikant wordt gedekt.

Intuïtief is het van cruciaal belang om beveiligingspatches te integreren wanneer de fabrikant deze beschikbaar stelt en als software-update verstuurt. Helaas vinden kwaadwillenden vaak manieren om apparaten te “infiltreren” waarop tientallen persoonsgegevens staan, alsmede wachtwoorden en toegangsgegevens voor een veelheid van diensten. Vanuit dit oogpunt is en kan het dus geen goede keuze zijn om af te zien van software-updates.

Hoe werkt u uw Android-smartphone bij

Hoe werkt u uw toestel echter bij? In theorie zou u een melding moeten krijgen dat er een update klaarstaat om te worden gedownload en geïnstalleerd. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval. Het is dus een goed idee om van tijd tot tijd een handmatige controle uit te voeren.

Het pad om dit te doen is meestal als volgt – Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Systeemupdates – maar de verschillende menu-items kunnen per model enigszins verschillen. Dit menu zal alle hangende updates weergeven, die dan kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. Het is een goed idee om de telefoon opnieuw op te starten wanneer de update voltooid is.