Voip

Voice over Internet Protocol (VoIP) is een categorie telefoniehardware en -software die internet gebruikt om gegevens te verzenden. Met VoIP worden telefoongesprekken, faxen, sms-berichten, spraakberichten en andere soorten gegevens in pakketten verzonden via IP. Dit in tegenstelling tot de traditionele circuittransmissies van het Public Switched Telephone Network (PSTN).

In vergelijking met traditionele telefoondiensten biedt VoIP-technologie gebruikers robuustere functies en verbeterde prestaties in zowel professionele als persoonlijke omgevingen. Zakelijke of zakelijke VoIP-services worden vaak gebruikt door organisaties met callcenters, externe medewerkers, hoge gespreksvolumes of een eenvoudige voorkeur voor de lage kosten en verbeterde betrouwbaarheid van VoIP. VoIP-telefoons zijn ook populair geworden in privéwoningen, vooral omdat vaste lijnen verouderd zijn.

Prominente VoIP-providers zijn onder meer:

  • RingCentral
  • Ooma
  • Nextiva
  • Sprinkhaan
  • 8 × 8
  • Mitel
  • Vonage
  • GoToConnect

Hoe werkt VoIP?

VoIP wordt mogelijk gemaakt door een proces dat pakketschakeling wordt genoemd. Met deze methode worden de spraakgegevens van een afzender opgedeeld in kleinere brokken (pakketten genoemd) die vervolgens worden overgebracht naar een router. De pakketten worden vervolgens doorgestuurd naar de router van de ontvanger voordat ze uiteindelijk bij het apparaat van de ontvanger aankomen. Zodra ze allemaal zijn ontvangen, gebruikt het apparaat van de ontvanger de instructies in elk pakket om het hele bericht in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen.

Het proces van het comprimeren en decomprimeren van de gegevens voor verzending omvat een aantal verschillende audio- en videocodecs. De specifieke codec die moet worden gebruikt, is afhankelijk van het type en de grootte van de gegevens en van het primaire doel van de overdracht (snelheid, behoud van bandbreedte, kwaliteit, enz.). Enkele veelvoorkomende codec-voorbeelden zijn onder meer G.711, G.722, G.729, Speex en Siren.

Om het transmissieproces tussen alle hardware- en softwarecomponenten te orkestreren, gebruikt VoIP een reeks protocollen, waaronder Session Initiation Protocol (SIP), Real-time Transport Protocol (RTP), H.323 en Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) .

Voordelen van VoIP

Zoals hierboven vermeld, biedt VoIP een aantal aantrekkelijke voordelen ten opzichte van traditionele telefoonsystemen. Deze omvatten:

  • Lagere kosten: Ongeacht het aantal lijnen dat nodig is, vereist VoIP doorgaans lagere onderhoudskosten vooraf en doorlopend dan traditionele telefoonsystemen.
  • Betere schaalbaarheid: Bij de meeste VoIP-serviceproviders kunnen klanten gebruikers en lijnen toevoegen of verwijderen wanneer dat nodig is, wat betekent dat klanten alleen betalen voor wat ze nodig hebben.
  • Mobiliteit: de mogelijkheid om vanaf elke locatie met een internetverbinding te werken, is een inherent voordeel van VoIP.
  • Verbeterde gesprekskwaliteit: Hoewel dit niet altijd het geval is geweest, bieden VoIP-services een scherpe en heldere geluidskwaliteit met minimale latentieproblemen, uitval of vertragingen.