Online telefoneren, hoe VoIP werkt

De VoIP-technologie gebruikt in plaats van de telefoonlijn de internetverbinding om te bellen

Op kantoor of bij vrienden, bijna iedereen heeft ten minste één keer van VoIP gehoord. Als we in een bedrijf werken, is het waarschijnlijk dat we deze technologie ook hebben gebruikt zonder het te weten. Maar laten we eens kijken wat VoIP betekent.

Om de term VoIP zo duidelijk mogelijk uit te leggen, laten we beginnen met te zeggen dat elke technologie die wordt gebruikt om een gesprek te voeren, zowel inkomend als uitgaand, met gebruikmaking van een IP-kanaal, wordt gedefinieerd als VoIP. Maar laten we nog een stap verder teruggaan, met de definitie IP-adres (van Internet Protocol address) in computerwetenschappen en telecommunicatie duiden we een numeriek label aan dat op unieke wijze een apparaat identificeert, host genaamd, dat is aangesloten op een computernetwerk dat het Internet Protocol als netwerkprotocol gebruikt. Meer specifiek staat het woord VoIP voor “Voice Over IP”, of “Voice over Internet Protocol”.

Wat betekent VoIP

In een nog eenvoudiger vorm uitgelegd, kunnen we zeggen dat VoIP de specifieke technologie is die ons in staat stelt een gesprek te voeren met gebruikmaking van de internetverbinding in plaats van de normale telefoonlijn. Zoals in het begin gezegd, gebruiken we deze technologie elke dag, maar we weten het niet. Sinds enkele jaren zenden de meeste nationale spraak- en ADSL-providers uit via Voice Over IP. Dit betekent dat VoIP ook gemakkelijk te gebruiken is en geen ongemak met zich meebrengt, zelfs niet voor degenen die niet bijzonder vertrouwd zijn met het internet. Integendeel, deze technologie heeft talrijke voordelen. Een van de bekendste diensten die gebruik maken van dit systeem is Skype.

Voordelen van VoIP

Laten we beginnen met het voordeel waar consumenten het meest in geïnteresseerd zijn: VoIP kost minder dan het ’traditionele’ telefoonnet. En het is ook goedkoper voor providers vanwege de lagere infrastructuurkosten. VoIP maakt geen onderscheid tussen lokale en interlokale gesprekken, en verlaagt ook de prijs van internationale gesprekken. Bovendien maakt VoIP het mogelijk meerdere telefoonnummers op één telefoonsysteem te houden, spraakberichten op de eigen computer op te slaan, of volledig gratis te bellen tussen gebruikers op hetzelfde netwerk.