Sneller en betaalbaarder: Oracle Exadata X9M

Het Oracle platform “Exadata X9M” is naar verluidt “nog sneller” en tegelijkertijd “betaalbaarder”. Het systeem kan de OLTP-prestaties met 70 procent verhogen, analytische scans met 87 procent en ondersteunt tot 42 procent meer workloads tegen dezelfde prijs als de vorige generatie.

Het Exadata-databaseplatform is snel, volgens de fabrikant Oracle is het “het snelste ter wereld”. Op het systeem, dat onder meer wordt gebruikt door T-Systems, Deutsche Bank, Telefonica en Intel, draait de Oracle-database. Martin Lehner, hoofd van Unix, Middleware en Database Services Alpine bij T-Systems in Zwitserland, bevestigt dit: “Als professionele dienstverlener werken wij al lange tijd met Oracle Exadata-platforms ten dienste van onze klanten. Het hoog beschikbare ontwerp van de Exadata-infrastructuur biedt een toekomstbestendig, high-performance platform voor DBaaS (Database as a Service) dat high-density consolidatie van Oracle-databases mogelijk maakt met een hoge mate van ingebedde automatisering om operationele kosten te verlagen.”

Oracle introduceert

De X9M-versie is nu de nieuwste voor het uitvoeren van Oracle-databases. De presentatie van gisteren ging gepaard met de aankondiging van het “Exadata Cloud@Customer X9M”-systeem – het enige platform waarop “Oracle Autonomous Database” in datacenters van klanten draait.

De Exadata X9M-platforms kunnen volgens de fabrikant de verwerking van online transacties (OLTP) aanzienlijk versnellen, met meer dan 70 procent hogere IOP’s, d.w.z: Input/Output Operations Per Second, en IO-latenties van minder dan 19 microseconden. Ze bieden ook een toename tot 87 procent in analytische SQL-doorvoer en machine learning-workloads.

Geen prijsstijging

Terzelfdertijd wordt niet verwacht dat de prestatieverhoging de prijs zal veranderen: Door hogere prestaties te leveren tegen dezelfde prijs als de vorige generatie, kunnen klanten de kosten van het uitvoeren van transactionele workloads met maximaal 42 procent en analytische workloads met maximaal 47 procent verlagen met Exadata X9M, aldus Oracle.

Juan Loaiza, executive vice president, Mission-Critical Database Technologies bij Oracle, zegt: “Voor X9M hebben we de nieuwste CPU’s, netwerk- en opslaghardware gebruikt, en onze software geoptimaliseerd om aanzienlijk hogere prestaties te leveren. Klanten krijgen de snelste OLTP, analyses en consolidatie – allemaal voor dezelfde prijs als de vorige generatie. Geen enkel ander platform, doe-het-zelf-infrastructuur, database of clouddienst komt in de buurt van de prestaties, de prijs-kwaliteitverhouding en de eenvoud van Exadata X9M.”

Holger Mueller, hoofdanalist en VP bij Constellation Research Inc, voegt toe: “Oracle Exadata X9M en Oracle Exadata Cloud@Customer X9M zijn een andere manifestatie van Oracle’s visie van de ‘chip-to-click’ geïntegreerde technologie stack, en met het hoogste niveau van identiteit in zowel cloud- als on-premises implementaties, krijgen CxO’s de flexibiliteit om te kiezen waar ze hun Oracle database workloads willen inzetten – in de cloud en/of on-premises.”

Oracle heeft bewezen hoe deze strategische aanpak, in combinatie met de nieuwste hardware- en softwaretechnologie, toonaangevende prestaties levert, waaronder een ongeëvenaarde 27,6 miljoen lees-IOPS met een latentie van minder dan 19 microseconden en een scansnelheid van 1 TB/s – en dat alles voor dezelfde prijs als de vorige generatie,” zei hij. Hij zegt: “Het is goed om te zien dat Oracle de moderniseringsvoordelen van zijn platform doorgeeft aan zijn klanten, waardoor hun TCO verbetert.”

Oracle Exadata Cloud@Customer X9M

Dit geldt ook voor de “Exadata Cloud@Customer X9M”-variant. Hij is ook sneller dan de vorige generatie met tot 80 procent hogere scansnelheden, 87 procent hogere IOPS en een SQL-leeslatentie van minder dan 19 microseconden. Ook hier geldt dat hogere prestaties voor dezelfde prijs de kosten tot 47 procent verlagen in vergelijking met systemen van de vorige generatie, terwijl elastische geheugenuitbreiding nu tot 45 procent lagere infrastructuurkosten biedt voor grote workloads. De functie Operator Access Control geeft klanten volledige controle over hoe hun systemen op afstand worden beheerd, wat de veiligheid in gevoelige en gereguleerde omgevingen verhoogt.

Al enkele jaren zoekt Oracle vergelijkingen met rivaal Amazon Web Services. Nu zeggen ze: In vergelijking met “Amazon RDS” met all-flash opslag, biedt Exadata Cloud@Customer X9M een 50 keer betere OLTP-latentie.

Ook in vergelijking met “Microsoft Azure SQL” met all-flash opslag, levert Exadata Cloud@Customer X9M een betere OLTP-latency, volgens Oracle 100 keer beter. Voor analyses levert Exadata Cloud@Customer X9M een tot 25 keer snellere verwerkingscapaciteit dan Microsoft Azure SQL en tot 72 keer snellere verwerkingscapaciteit dan Amazon RDS.

Oracle Autonomous Database op Exadata Cloud@Customer X9M

Oracle Autonomous Database is beschikbaar op Exadata Cloud@Customer X9M. Dit hoeven geen enorme systemen te zijn. Volgens de fabrikant is een van de verbeteringen dat er ondersteuning is voor kleine databases die op fractionele CPU’s draaien. Dit maakt agile, kosteneffectieve consolidatie, applicatieontwikkeling en testen mogelijk.

Daarnaast biedt de nieuwste versie betere bescherming tegen gegevensverlies en ransomware-aanvallen door integratie met de “Oracle Zero Data Loss Recovery Appliance”. Bovendien kunnen klanten profiteren van verbeterde beveiligingsfuncties, zoals door de klant beheerde versleutelingscodes en toegangscontrolelijsten (ACL) op databaseniveau. Tot slot maakt vereenvoudigd disaster recovery met behulp van de regio-overschrijdende Oracle Autonomous Data Guard en Oracle Golden Gate de inzet van heterogene datareplicatie en streaming data processing voor real-time analytics mogelijk.

Oracle Exadata Database Machine X9M – het kernplatform

Het Exadata X9M-kernplatform zelf is gebaseerd op een scale-out architectuur waarin de nieuwste Intel CPU’s, “Intel Optane Persistent Memory” (PMem) en “RDMA over Converged Ethernet” (RoCE) zijn gecombineerd. Om analyses te versnellen, levert elk Exadata X9M-rack meer dan 1 TB/s analytische scandoorvoer en biedt het tot 576 CPU’s in intelligente opslagservers voor de verwerking van low-level SQL-query’s, analyses en algoritmen voor machinaal leren.

Daarnaast maakt Exadata X9M elke combinatie van OLTP, analytics, machine learning en in-memory workloads mogelijk. Dit helpt de IT-operaties te vereenvoudigen, maakt een snellere verwerking mogelijk en vereist dus minder middelen. Met 33 procent meer CPU’s en geheugen voor databaseservers, en 28 procent meer opslag dan vorige generaties, kunnen Exadata X9M-klanten nog meer Oracle-databases consolideren op één Exadata-systeem.

De toevoeging: Oracle Zero Data Loss Recovery Appliance X9M

Oracle kondigde gisteren ook de beschikbaarheid aan van de Zero Data Loss Recovery Appliance X9M. Dit is speciaal ontworpen om Oracle databases te beschermen en heeft functies om databases te herstellen zonder gegevensverlies en om backups automatisch te valideren om de herstelbaarheid van databases te garanderen. Bovendien introduceert Oracle verdere “Cyber Vault”-functies voor betrouwbaar herstel van malware- en ransomware-aanvallen.

De nieuwe functies omvatten ook synchronisatie tussen meerdere recovery-appliances om de continuïteit van back-ups en recovery te waarborgen tijdens ongeplande en geplande uitval. Daarnaast worden langetermijnretentieopties voor back-ups ondersteund, waaronder de “Oracle ZFS Storage Appliance” op locatie en “Oracle Cloud Infrastructure Object Storage”.

Tot slot vergroot de nieuwste versie van de Recovery Appliance de opslagcapaciteit met 30 procent en verlaagt het de instapprijzen met 50 procent, aldus Oracle.