Oracle koopt Sun voor 7,4 miljard dollar

De softwaregigant Oracle wil fabrikant Sun Microsystems overnemen voor ongeveer 7,4 miljard dollar. Met deze mega-fusie is Oracle goed op weg om een volwaardige IT-leverancier te worden. IBM, dat onlangs een fusie liet mislukken, krijgt nu te maken met een grote concurrent.

Oracle wil Sun Microsystems overnemen. Het bedrijf kondigde vandaag aan dat de raad van bestuur van Sun unaniem een bod van $9,5 per aandeel heeft goedgekeurd. De totale waarde van de transactie is dus ongeveer 7,4 miljard dollar.

Oracle is dus goed op weg om zijn doel te bereiken, namelijk een full-line IT-leverancier worden. “Oracle zal het enige bedrijf zijn dat een geïntegreerd systeem kan samenstellen van applicatie tot harde schijf waar alle stukken in elkaar passen,” zegt CEO Larry Ellison, blij met de aankoop. Oracle is onder meer van plan zijn databases in de toekomst beter aan te passen aan het Sun Solaris-besturingssysteem.

Oracle is IBM met de overname voorbijgestreefd. Eind vorige week had IBM volgens berichten in de media voor de laatste maal met Sun gesproken over een mogelijke overname. Nadat Sun een bod van IBM van 9,4 dollar per aandeel als te laag had afgewezen, was het Big Blue dat de deal liet mislukken. Met name antitrustoverwegingen zouden tot de uiteindelijke afwijzing hebben geleid.

Sun moet winstgevend worden

Nu is Oracle de begunstigde van de mislukte deal. Het concern verwacht dat Sun in het eerste jaar na de overname 1,5 miljard dollar winst zal maken. In het tweede jaar zou het zelfs twee miljard dollar moeten zijn. Volgens Safra Catz, voorzitter van Oracle, zou de overname daardoor in het eerste jaar winstgevender zijn dan de overnames van Bea, Peoplesoft en Siebel samen. Dit zou echter veel besparingen vergen. Want in de eerste helft van het lopende boekjaar leed Sun een nettoverlies van 1,9 miljard dollar.

De overname moet in de zomer worden afgerond. Naast de mededingingsautoriteiten moeten ook de aandeelhouders van Sun de fusie goedkeuren.