Larry Ellison legt hoofdpost bij Oracle neer

Oracle-oprichter Larry Ellison treedt af als CEO. De post zal in tweeën worden gesplitst. In de toekomst zullen Mark Hurd en Safra Catz verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van het concern.

Met Larry Ellison treedt een van de laatst overgebleven oprichters uit de beginjaren van de Amerikaanse informatietechnologie af. De oprichter van Oracle stapt op uit zijn functie aan het roer van het Amerikaanse bedrijf. De post van CEO zal nu in tweeën worden gesplitst. Ellison zal worden opgevolgd door Mark Hurd (57), die president is geweest voor de fabrikant, en Safra Catz (52), die chief financial officer is geweest.

De aankondiging kwam donderdag na het sluiten van de beurs als een verrassing. Er werd niet bekendgemaakt waarom Ellison, die de groep sinds 1977 leidde, vertrekt. Hij verlaat de groep echter niet helemaal. Hij blijft aan als voorzitter van de raad van bestuur en zal ook fungeren als chief technology officer. Bestuurslid Michael Boskin zei in een verklaring dat Ellison van plan is voltijds voor Oracle te blijven werken.

Ellison is een selfmade miljardair die vanuit een bescheiden begin de top van een bedrijf bereikte. Hij stichtte Software Development Laboratories, nu bekend als Oracle, in Silicon Valley in 1977 met $2.000 aan aandelenkapitaal, samen met Ed Oates en Bob Miner. Oracle heeft naam gemaakt met programma’s voor het beheer van databases in bedrijven. Later breidde de onderneming haar actieradius uit met een reeks overnames. Vandaag produceert het Amerikaanse concern ook standaard bedrijfssoftware en concurreert het met het Duitse SAP-concern.

Forbes schat het fortuin van Ellison op 52 miljard US dollar en noemt hem daarmee de op vier na rijkste persoon ter wereld. In de VS zijn volgens Forbes alleen Bill Gates en investeerder Warren Buffett rijker dan Ellison.

Hurd en Catz

Hurd trad in 2010 in dienst bij Oracle. Daarvoor was hij chief executive en voorzitter bij Hewlett-Packard. Daarvoor werkte hij 25 jaar voor NCR Corporation. Meest recentelijk als chief executive officer en voorzitter.

Catz trad in 2001 toe tot de Oracle-raad en is sinds 2004 voorzitter van de groep. In 2011 nam zij de verantwoordelijkheid op zich als CFO. Met haar klim naar de top van het bedrijf wordt nu, naast Hewlett-Packard’s Meg Whitmann en IBM’s Ginni Rometty, nog een wereldconcern geleid door een vrouw.