Praktische test: Data back-up van de primaire harde schijf via USB

USB 2.0 is zeker geschikt als interface voor data back-up in het thuiskantoor. Storage-Insider.de, het zusterportaal van IT-BUSINESS, laat zien waar de grenzen liggen in een vergelijkende test van drie verschillende disk drives.

Het thuiskantoor klinkt misschien als een huiselijke omgeving, maar in werkelijkheid verbergt de term een datacentrum in particuliere handen. Dual- en quad-core computers zijn bijna standaard, en veel thuiskantoren beheren nu datavolumes van een terabyte en meer.

Dat is rekenkracht en opslagcapaciteit verborgen achter plaatmetaal en plastic op minder dan een vierkante meter. 40 jaar geleden zou dit gemakkelijk genoeg zijn geweest om de maanvlucht in al zijn fasen te berekenen en te volgen.

Dubbele dataopslag voor privégeluk

Nu doet het privédatacenter dienst als controlestation voor streamingapparatuur, fotoalbum- en nabewerking, videobewerking en een uitdijende muziekbibliotheek. Naast veel werk is er ook veel vreugde in het “PRZ”, het personal computer centre.

Elke eigenaar van een PRZ is zich ervan bewust dat de hardware vervangbaar is, maar de gegevens niet. Aangezien tape streamers gezien de kosten een ondergeschikte rol spelen bij data backup in het thuiskantoor, heeft Storage-Insider verschillende externe harde schijf systemen getest op hun geschiktheid voor backup.

De testkandidaten zijn de RDX van Tandberg Data, de Netdisk van Dawicontrol, een TS-509 Pro home NAS-server van Qnap en de “stijlvolle” HDDR320E04X USB-harde schijf.

Draagbare gegevensback-up

De kandidaten zijn handige en draagbare apparaten, qua grootte vergelijkbaar met een DIN A6-zakhandboek (Toshiba) tot een DIN A5-handboek van 500 pagina’s (Dawicontrol).

Als taak van de test worden drie mappen opgeslagen vanaf een Intel i7-computer via de USB 2.0 naar de verschillende bestemmingen.

  • De eerste map bevat 1.766 bestanden van verschillende grootte met een totaal volume van 500 MByte.
  • De tweede map bevat een enkel databasebestand van Outlook Express met een volume van 750 MByte.
  • De derde map bevat 1.569 foto’s, elk ongeveer 2 MByte groot, in vier submappen.

Op basis van de belasting die door de zeer verschillende kopieeractiviteiten wordt veroorzaakt, kan de tijd die nodig is voor de back-up van één terabyte aan gegevens zeer goed worden bepaald. Terwijl de Toshiba harde schijf en de Tandbergs RDX verwisselbare harde schijf alleen via USB kunnen worden aangesloten, transporteert de Netdisk van Dawicontrol de gegevens bij voorkeur via Ethernet en gebruikt daarvoor een speciaal stuurprogramma, dat via het netwerk een directe verbinding tussen de computer en de Netdisk tot stand brengt, waarbij het pakketprotocol TCP wordt omzeild.

Grote spreiding in overdrachtssnelheden

Met de Tandberg RDX Quikstor hebben we nog de invloed van verschillende harde-schijfcapaciteiten vastgesteld. In tegenstelling tot de verwachtingen is het huidige medium met een capaciteit van 500 GByte niet beduidend sneller dan dat met een capaciteit van 80 GByte.

De Dawicontrol Netdisk heeft de langzaamste USB-interface. Volgens de fabrikant blinkt het toestel uit bij het transporteren van gegevens via het netwerk. Helaas wilde het Netdisk stuurprogramma van Ximeta niet werken met Intel’s Gigabit Ethernet stuurprogramma onder een Windows 7 Ultimate. Daarom zullen wij de test goedmaken en de resultaten online publiceren.

In de driewegstrijd laten alle testpersonen dus uitsluitend zien welke back-upprestaties zij via de USB-interface leveren. Hoewel de bruto overdrachtsnelheid van USB 2.0 60 MByte/s bedraagt, presteren de kandidaten zeer verschillend. Snelheden van minimaal 5 MByte per seconde tot maximaal 25 MByte per seconde worden bereikt. De Toshiba harde schijf van 320 GB doet het verrassend goed in alle drie de disciplines.

Bij een back-uptest speelt de maximale prestatie echter een ondergeschikte rol. Voor de berekening van de overdrachtstijd, het zogenaamde back-upvenster, moet de gebruiker altijd uitgaan van het slechtste geval, d.w.z. de traagste overdrachtssnelheid.

Volledige back-up is essentieel voor gegevensbeveiliging

Theoretisch zou de harde schijf van Toshiba een terabyte in elf uur kunnen kopiëren, maar alleen als het bestand in één stuk beschikbaar zou zijn. In het slechtste geval daarentegen, met een grote verscheidenheid aan bestandsgroottes, neemt de tijd die nodig is om een back-up te maken van een terabyte aan gegevens toe van 27 tot bijna 60 uur – afhankelijk van het product. De kans op fataal gegevensverlies zou in deze periode zeer groot zijn.

De kopieerprestaties van de USB-interface worden in principe als goed beschouwd. Indien echter van zeer grote hoeveelheden gegevens een back-up moet worden gemaakt, is een back-upconcept nodig dat tot zo weinig mogelijk gegevensverlies leidt. De basisinstallatie van de computer moet worden geback-upt met een image.

Vaststaande gegevens, zoals films en foto’s, worden naar behoefte geback-upt en de actief gebruikte gegevens moeten na het sluiten van het bestand voortdurend naar een tweede medium worden gekopieerd. Met dit concept kan het verlies van gegevens in geval van een ramp worden beperkt tot enkele bestanden.