Wat is IT op webschaal (infrastructuur op webschaal)?

IT op webschaal wordt gebruikt om te verwijzen naar een computer van wereldklasse of een architecturale benadering die wordt gebruikt om de mogelijkheden van grote cloudserviceproviders binnen een zakelijke IT-omgeving te leveren. De aanpak is het ontwerpen, bouwen en beheren van een datacenterinfrastructuur waar mogelijkheden verder gaan dan schaal in termen van grootte en schaal omvat als het gaat om snelheid en wendbaarheid.

IT op webschaal wordt simpelweg gedefinieerd als alle dingen die gebeuren bij grote cloudservicebedrijven, zoals Google, Amazon, Netflix, Facebook en anderen, waardoor ze extreme niveaus van flexibiliteit en schaalbaarheid kunnen bereiken door nieuwe processen en architecturen toe te passen. ((bron))

Webschaalmethodologie

Webschaal IT-methodologie heeft betrekking op het ontwerpen, implementeren en beheren van infrastructuur op elke schaal en kan op een aantal manieren worden verpakt om aan verschillende vereisten te voldoen en kan worden geschaald naar elke grootte van een bedrijf of onderneming. Het is niet een enkele technologie-implementatie, maar eerder een reeks mogelijkheden van een algemeen IT-systeem.

Eigenschappen webschaal

Nutanix, een aanbieder van geconvergeerde infrastructuur op webschaal, houdt rekening met de volgende eigenschappen bij het definiëren van infrastructuur op webschaal:

  • Hypergeconvergeerd op x86-servers – geïntegreerde rekenkracht en opslag.
  • Alles gedistribueerd – clusterbrede gegevens en services.
  • Zelfherstellend systeem – foutisolatie met gedistribueerd herstel.
  • API-gestuurde automatisering en rijke analyses.
  • Meerdere applicaties tegelijk.

Webschaal in de onderneming

Gartner introduceerde de term IT op webschaal voor het eerst in 2013. Volgens recent onderzoek voorspellen Gartner-analisten dat IT op webschaal tegen 50 een architecturale benadering zal zijn die in 2017 procent van de wereldwijde ondernemingen wordt aangetroffen. Van veel ondernemingen wordt verwacht dat ze de architecturen, processen en praktijken van cloudproviders zoals Amazon, Facebook en Google.