Ups

Uninterruptible power supply (UPS) is een type voedingssysteem dat een batterij bevat om stroom te behouden om elektronica van stroom te voorzien in het geval van een stroompiek of -uitval.

Doorgaans zorgt de UPS-voeding ervoor dat een personal computer (pc) enkele minuten blijft werken na een stroomstoring, zodat u gegevens in het geheugen kunt opslaan en de computer netjes kunt afsluiten. Veel ononderbreekbare voedingen bieden nu een softwarecomponent waarmee u back-up- en afsluitprocedures kunt automatiseren voor het geval er een stroomstoring optreedt terwijl u niet achter de computer zit.

Een ononderbreekbaar voedingssysteem biedt over het algemeen meerdere stopcontacten, zodat u de back-upbatterij voor meer dan één apparaat kunt behouden en er zijn ook extra stopcontacten voor overspanningsbeveiliging.

Soorten UPS

Er zijn twee basistypen UPS-systemen: het stand-by-stroomsysteem (SPS) en het online UPS-systeem. De standby-UPS is het meest voorkomende type UPS dat wordt gebruikt voor desktopcomputers en andere individuele elektronische apparaten. De lijn interactieve UPS wordt vaker gebruikt in kleine bedrijven en serversituaties.

Standby-voedingssysteem (SPS)

Het standby-stroomsysteem bewaakt de stroomlijn en schakelt over op batterijvoeding zodra het een probleem detecteert. Het overschakelen naar de batterij kan echter enkele milliseconden duren, gedurende welke tijd de computer geen stroom krijgt.

Afbeeldingsomschrijving: De standby-UPS, geproduceerd door het Data Center Science Center van Schneider Electric

Online UPS-systeem

Een on-line UPS voorkomt deze tijdelijke stroomuitval door constant stroom te leveren via zijn eigen omvormer, zelfs als de stroomlijn correct functioneert. Over het algemeen zijn on line-UPS’en veel duurder dan SPS’en.