Hoe de batterijduur van Android-smartphones te verbeteren

Batterij-optimalisator is een functie van Android 10-smartphones waarmee u het verbruik van toepassingen kunt verminderen. Zo werkt het

De levensduur van de batterij van een smartphone is een van de grootste dilemma’s in de wereld van de technologie. De laatste jaren hebben fabrikanten grotere batterijen in hun toestellen geïntegreerd, maar de levensduur van de batterij blijft dezelfde: één dag gebruik. Daar zijn verschillende redenen voor: componenten met hogere prestaties die steeds meer stroom vragen, meer energie-intensieve applicaties en vooral besturingssystemen die meer geavanceerde functies integreren.

Google heeft de afgelopen jaren geprobeerd Android te verbeteren door tools te integreren waarmee je het batterijverbruik kunt beperken, maar met wisselend succes. Met Android 10 is er echter een grote stap voorwaarts gezet: de functie ‘Batterijoptimalisatie’ is ook beschikbaar voor apps van derden. Wat betekent dit? Dit betekent dat gebruikers het stroomverbruik op hun smartphone kunnen beheren op basis van hun gebruik van een bepaalde app. Door de batterijoptimalisatie te activeren, wordt het achtergrondgebruik van de app beperkt, waardoor de smartphone minder batterijvermogen verbruikt. Hier leest u hoe.

Wat is batterijoptimalisatie

Weinig mensen zijn zich hiervan bewust, maar een van de grootste problemen met batterijverbruik op Android-smartphones zijn apps die op de achtergrond open staan. Wat betekent dat? Wanneer u een app opent en sluit nadat u klaar bent met het gebruik ervan, stopt de app niet met werken, maar blijft actief op de achtergrond. Een praktisch voorbeeld is WhatsApp: zelfs als u de app niet gebruikt, ontvangt u meldingen van nieuwe berichten die binnenkomen, en dit is alleen mogelijk omdat het berichtenplatform op de achtergrond actief blijft. Dit is alleen mogelijk omdat het berichtenplatform op de achtergrond actief blijft. Net als WhatsApp zijn er tientallen apps die altijd actief zijn en de batterij van de telefoon verbruiken.

Daarom hebben Android-ontwikkelaars de functie Batterijoptimalisatie geïntroduceerd, waarmee je apps kunt blokkeren die op de achtergrond actief zijn en de batterijduur kunt verlengen.

Hoe batterijoptimalisatie werkt

Batterijoptimalisatie is een functie die te vinden is op alle smartphones waarop Android 10 is geïnstalleerd. Standaard is het actief op alle Google-apps, maar met Android 10 kun je het ook gebruiken voor apps van derden (zoals WhatsApp). Hoe schakel ik batterijoptimalisatie in? De stappen die we in de volgende regels zullen uitleggen, kunnen per fabrikant verschillen, maar zijn over het algemeen op alle toestellen gelijk. Eerst moet u Instellingen openen, klikken op “Apps en meldingen” en dan op “Apps met speciale toegang”. Dit laatste item kan aanwezig zijn in de sectie “Geavanceerd”. Vervolgens wordt een nieuw tabblad geopend met veel items: klik op “Batterijoptimalisatie” en u krijgt toegang tot de lijst met alle apps op uw smartphone.

Voor elke app kunt u drie verschillende niveaus van batterijoptimalisatie kiezen: Slimme controle, Optimaliseren en Niet optimaliseren. Om het batterijverbruik tot een minimum te beperken, wordt aanbevolen om de optie ‘Optimaliseren’ te kiezen voor alle apps die minder worden gebruikt.