Hoe maak je een map aan op Android smartphones en tablets

In dit artikel geven we je gedetailleerde instructies over hoe je een map aanmaakt op een smartphone of tablet die Android als besturingssysteem gebruikt.

Soms kan het handig zijn om je apps en documenten op je smartphone te reorganiseren door ze in mappen te verdelen, zodat je ze gemakkelijker kunt vinden op basis van thema’s en onderwerpen. U kunt bijvoorbeeld al uw werkgerelateerde documenten in één map zetten, uw vakantiefoto’s in een andere en uw documenten in weer een andere map. Het kan ook handig zijn om bepaalde bestanden in met een wachtwoord beveiligde mappen te kunnen zetten die verborgen zijn als je niet weet waar je ze moet zoeken. U moet daarom weten hoe u Android-mappen kunt maken op zowel uw telefoon als een tablet die dit besturingssysteem gebruikt.

Hoe maakt u mappen voor Android-apps

Een van de eenvoudigste handelingen is het maken van Android-mappen voor apps, die op het startscherm moeten worden geplaatst. U kunt dit doen door simpelweg de launcher te gebruiken die al op uw telefoon staat. Klik met de lange muisknop op het eerste programma dat u aan de map wilt toevoegen en sleep het naar het pictogram van een ander programma dat u aan de map wilt toevoegen. Dit zal automatisch een nieuwe map aanmaken met de twee apps in kwestie. De map kan dan naar wens worden hernoemd. Als je Android-mappen wilt maken en de apps in een map in de lade wilt plaatsen, moet je een speciale software gebruiken, zoals Nova Launcher, die slechts 4,50 euro kost. Je moet eerst de basisversie downloaden, die gratis is, en vervolgens het Nova Prime-pakket aanschaffen, dat de functie voor het groeperen van mappen bevat.

Als je beide apps hebt geïnstalleerd, stel je Nova Launcher gewoon in als je standaard launcher. Je Android-scherm zou nu rechtstreeks door Nova moeten worden beheerd. Wanneer u op het beginscherm van uw smartphone drukt, verschijnt rechtsonder een pictogram voor instellingen. Als u daarop drukt, moet u het onderdeel “App menu” selecteren en naar beneden scrollen tot u “App menu groups” vindt. Selecteer vervolgens het mappictogram in de rechterbovenhoek en klik op de knop “+”. Hiermee maakt u een nieuwe map, geeft u deze een titel en voltooit u het proces door op “Toevoegen” te klikken.

Er verschijnt een potlood naast de naam van de map die u zojuist hebt gemaakt. Deze mappen verschijnen dan in de lade.

Hoe maak je Android bestandsmappen

De procedure voor het maken van een nieuwe Android map met bestanden is ook vrij eenvoudig. Gebruik gewoon een bestandsbeheerder, die vaak al op uw toestel geïnstalleerd zijn. U kunt ook andere downloaden uit de Play Store. De stappen zijn voor iedereen min of meer hetzelfde. Open gewoon de app die u wilt gebruiken, ga naar het menu en selecteer het onderdeel waarmee u een nieuwe map kunt maken. Nadat u een nieuwe map hebt gemaakt, geeft u deze een naam en verplaatst u alle bestanden die u wilt groeperen naar deze map. Het enige wat je hoeft te doen is lang op een van hen te klikken en de anderen aan te vinken.

Geheime mappen maken op Android

Soms is het om vertrouwelijkheidsredenen nodig om geheime mappen op uw smartphone te hebben, zodat ze alleen kunnen worden bekeken door degenen die het wachtwoord hebben om er toegang toe te krijgen. Om een Android-map met deze kenmerken te maken, moet u specifieke apps gebruiken, zoals Solid Explorer, die uw geheime mappen ontoegankelijk kunnen maken. Deze app kan worden gedownload voor ongeveer drie euro. Nadat u bent ingelogd, hoeft u alleen maar de map te zoeken die u wilt verbergen, erop te klikken en op de knop met de drie puntjes rechtsonder in een rij te drukken. In het menu dat verschijnt, selecteert u “Encrypt”. U moet dan een wachtwoord vinden om te gebruiken, kiezen of u de originele bestanden wilt verwijderen en bevestigen door op het item “Versleutelen” te klikken.

Verborgen mappen: hoe maak je ze op Android

Als u mappen wilt hebben die niet direct zichtbaar zijn wanneer u het bestandsbeheer opent, moet u een verborgen Android-map maken. U kunt hiervoor ook Solid Explorer gebruiken, met dezelfde procedure als voor de geheime mappen, maar door in plaats daarvan op het item verbergen in het menu te klikken.

Hoe maakt u een snelkoppeling op het Android-bureaublad

Als u een snelkoppeling op het Android-bureaublad wilt maken, moet u de app-lade openen, die de lijst met alle toepassingen bevat, vervolgens klikt u op het pictogram van uw interesse en sleept u het naar het punt op het startscherm dat u verkiest. Dezelfde procedure geldt natuurlijk ook voor een map waarnaar u op het beginscherm wilt linken.