Ouderlijk toezicht: hoe activeer je het op Android-smartphones en -tablets

Ouderlijk toezicht is een hulpmiddel dat voorkomt dat kinderen toegang krijgen tot sites met inhoud die ongeschikt is voor hun leeftijd en dat aankopen blokkeert.

Technologie is een integraal onderdeel van ons leven geworden, een constante aanwezigheid die veel voordelen biedt, maar ons ook blootstelt aan bepaalde risico’s, vooral de meest kwetsbare mensen zoals kinderen. Om de gevaren van ongecontroleerd browsen te beperken, kunt u een Android-functie gebruiken om sites voor volwassenen en online aankopen te blokkeren en doorbladerbare bronnen te controleren. Laten we eens kijken hoe we ouderlijk toezicht op Android kunnen instellen.

Parental Control: wat het is en hoe het werkt

Het wijdverbreide gebruik van elektronische apparaten die zijn aangesloten op het internet, vooral onder jongere kinderen, stelt een zeer ernstig probleem, namelijk de mogelijkheid dat een kind toegang krijgt tot ongepaste inhoud of gevaarlijke handelingen uitvoert. Om tegemoet te komen aan de groeiende bezorgdheid van veel gebruikers heeft een aantal bedrijven systemen voor ouderlijk toezicht ontwikkeld, filters voor ouderlijk toezicht waarmee u kunt instellen tot welke bronnen uw kind toegang heeft.

Deze functie is bijvoorbeeld beschikbaar op alle nieuwste Android-smartphones en -tablets met ten minste het besturingssysteem Lollipop, waar u de toegang tot sites voor volwassenen of gewelddadige sites kunt blokkeren, de apps die u kunt gebruiken kunt beperken en online winkelen kunt verbieden. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om de veiligheid van kinderen te vergroten door te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan materiaal dat niet voor hen geschikt is, of dat ze handelingen uitvoeren die niet zijn toegestaan.

Hoe ouderlijk toezicht op Android (smartphone/tablet)

Er zijn verschillende procedures beschikbaar om ouderlijk toezicht op Android in te stellen, zowel voor smartphones als tablets. In de eerste plaats is het raadzaam een account voor uw kind aan te maken, zodat het gemakkelijker kan zien wat het doet, zelfs wanneer u niet in de buurt kunt zijn, en beperkte toegang uw eigen browsen niet belemmert. Deze optie is niet beschikbaar op alle Android-toestellen, maar slechts op enkele, waaronder de meest geavanceerde smartphones zoals de Google Pixel en Nexus.

Om een nieuw account te activeren moet je naar de instellingen van de telefoon gaan, op de profielfoto tikken, de optie Gast toevoegen selecteren en kiezen voor de optie Opnieuw opstarten. Door deze handeling te herhalen kunt u de gastmodus annuleren en tevens alle profielgegevens wissen. Zodra u de functionaliteit hebt ingesteld, moet u ouderlijk toezicht instellen op compatibele apps zoals de Google Play Store en de Google Chrome-browser.

Om ouderlijk toezicht in te stellen, opent u in de Google Play Store gewoon de app, gaat u naar het instellingenmenu, selecteert u Ouderlijk toezicht en schakelt u dit in door een beveiligingspincode aan te maken. U kunt dan kiezen welke inhoud u wilt filteren in apps, games, films, muziek en zelfs tv-programma’s. Om ouderlijk toezicht op Google Chrome in te stellen, moet u SafeSearch inschakelen door naar de app te gaan en op de optie SafeSearch inschakelen te tikken.

Hoe sites voor volwassenen blokkeren op Android: beste apps voor ouders

Naast de native Android-functies en die van Google’s eigen apps, kunt u ook ouderlijk toezicht op smartphones en tablets instellen met apps van derden. Er zijn een aantal vrij effectieve opvoed-apps in de Google Play Store die allerlei problemen kunnen oplossen, van het downloaden van bestanden van het internet tot het surfen op het web en het volledig in de gaten houden van de bronnen die op uw apparaat worden gebruikt.

Een van de beste apps voor ouderlijk toezicht voor Android is Spazio Bimbi, met een gratis versie waarmee u kunt selecteren welke apps uw kind mag bekijken, draadloze netwerksignalen kunt uitschakelen en een tijdslot kunt instellen om het gebruik van het apparaat te beperken, terwijl u met de betaalde versie aangepaste profielen en timers voor elke app kunt instellen en functies voor ouderlijk toezicht kunt verbergen.

Een andere app voor ouderlijk toezicht voor Android is Kid’s Shell, dat is voorzien van kinderslot om advertenties en in-app-aankopen te blokkeren, zodat alleen de apps die je tijdens de installatie selecteert, worden vrijgegeven. Even betrouwbaar is Screen Time Parental Control, een app met gratis en premium versies, waarmee u in principe de gebruikstijd kunt controleren, transacties kunt controleren en zoekopdrachten kunt bekijken, terwijl u tegen betaling bepaalde apps ontoegankelijk kunt maken op specifieke tijdstippen van de dag en de nacht.

Aternatief kunt u apps gebruiken om websites te blokkeren op Android, waarmee u de ouderlijk toezichtfunctie kunt beperken tot surfen op het web, een van de meest risicovolle activiteiten voor uw kind, vooral wanneer hij of zij alleen is. Om dit te doen, moet je root-rechten hebben en vervolgens apps downloaden zoals Hosts Editor en Norton Family Parental Control, beide betaalde apps, waarmee je IP-adressen kunt instellen waartoe je kind geen toegang heeft.