80 procent van de gebruikers wijst “router-dwang” af

Gebruikers van TC-toegangstechnologieën hechten waarde aan onafhankelijkheid. Volgens een studie van VTKE hecht 80 procent van de ondervraagden waarde aan de mogelijkheid om een eigen eindapparaat te gebruiken. De zogeheten “routerplicht” was drie jaar geleden bij wet afgeschaft.

Op 1 augustus 2016 is de “routerplicht” in Duitsland bij wet afgeschaft. Sindsdien kunnen particuliere en commerciële eindgebruikers in Duitsland voor alle telecommunicatietoegangstechnologieën (DSL, kabel, glasvezel en LTE) opnieuw vrij kiezen of zij een eindapparaat van hun keuze bij een detailhandelaar kopen dan wel van de aanbieder betrekken.

Het belang van terminalvrijheid voor gebruikers wordt onderstreept door een recente studie: ongeveer 80 procent van de ondervraagden gaf aan dat de mogelijkheid om hun eigen terminal te gebruiken belangrijk voor hen is. Zo kunnen zij namelijk een product kiezen dat het best beantwoordt aan hun werkelijke behoeften op het gebied van prestaties, functionaliteit en veiligheid.

VTKE: Vrije keuze van eindapparaat leidt tot meer diversiteit op de markt

Consumenten maken ook actief gebruik van hun recht. Veel gebruikers besluiten een apparaat bij een detailhandelaar te kopen. Zo zijn in de afgelopen jaren miljoenen terminals vrij op de markt gekocht – d.w.z. niet door providers geleverd.

De herstelde concurrentie om de beste terminal – zoals routers, telefoons, telefoonsystemen of alarmsystemen – heeft volgens VTKE geleid tot een grotere verscheidenheid aan innovatieve, krachtige producten op de markt. Hiervan profiteren vooral de gebruikers, die nu de mogelijkheid hebben om een product te kopen dat het best aan hun behoeften voldoet.

Dit artikel verscheen voor het eerst op ons partnerportaal Bandbreite.