Cisco neemt Replex over

Gesticht in Duitsland, groot geworden in de VS: met Replex koopt netwerkgigant Cisco een specialist voor het beheer van Kubernetes-applicaties en het kostenbeheer van cloud-native omgevingen. Dit is niet de eerste overname op weg naar een door software gedomineerde netwerkwereld.

Software zal bepalen wie in de toekomst de overhand zal hebben in netwerken en infrastructuur. In de loop van de digitalisering ontstaan complexe IT-werelden. Hybride cloudomgevingen moeten worden beheerd, gemonitord en beveiligd, datastromen en toepassingen moeten worden gecontroleerd en op betrouwbare wijze worden aangeboden. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de grote netwerkproviders die met hardware zijn groot geworden. Een van hen is Cisco. Het Californische bedrijf, dat wereldwijd de netwerkinfrastructuur heeft vormgegeven met routers en switches, is al enkele jaren bezig om van software een steeds belangrijker onderdeel te maken.

Transparantie voor Kubernetes

Nu hebben de Californiërs de overname van Replex aangekondigd. Het bedrijf, opgericht in Duitsland in 2015, biedt een platform voor het beheer van Kubernetes-toepassingen en kosten in cloud-native omgevingen. De vijf oprichters zagen al vroeg in dat Kubernetes weliswaar de ontwikkeling en implementatie van applicaties versnelt en vereenvoudigt, maar de complexiteit aan de technologische kant verhoogt. Met de oplossing kunnen bedrijven transparantie, voorspelbaarheid en efficiëntie brengen in Kubernetes-omgevingen.

Puzzelstukjes voor softwareafstemming

Met de geplande aankoop voegt Cisco nog een bouwsteen toe aan zijn softwaredivisie. Het bedrijf had daar in 2017 de eerste stap gezet toen het applicatie performance management (APM) en IT operations analytics specialist AppDynamics overnam. Replex gaat nu deel uitmaken van deze bedrijfsdivisie, die wordt geleid door Linda Tong, evenals Epsagon. Dat laatste bedrijf is onlangs ook onderdeel geworden van Cisco en richt zich op het monitoren van containers, Kubernetes en serverloze applicaties.