HP koopt EDS

Hewlett-Packard is van plan het dienstenbedrijf EDS over te nemen. De Amerikaanse outsourcingspecialist gaat de dienstenactiviteiten van HP versterken voor 13,9 miljard dollar. Met EDS als nieuwe bedrijfsgroep wil HP zich in de toekomst staande houden tegenover IT-dienstenmarktleider IBM.

EDS krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar. Hewlett-Packard (HP) wil de Texanen overnemen voor 13,9 miljard dollar, zo maakte het outsourcingbedrijf vandaag bekend. De aandeelhouders van EDS, die evenals de antitrustautoriteiten de overname nog moeten goedkeuren, ontvangen 25 dollar per aandeel.

De overname moet in de tweede helft van het jaar worden afgerond. EDS zal dan opereren als een nieuwe bedrijfsgroep van HP. Het zal worden geleid door Ronald A. Rittenmeyer, het huidige hoofd van EDS, die de toekomstige HP-divisie zal leiden vanuit het bestaande EDS-hoofdkwartier in Plano (Texas).

Met de overname wil HP zijn dienstenactiviteiten aanzienlijk uitbreiden. “De fusie van HP en EDS zal een leidende kracht creëren in de wereldwijde IT-dienstenmarkt”, is HP CEO Mark Hurd overtuigd. In het afgelopen boekjaar heeft zijn bedrijf 19,7 miljard dollar gegenereerd met diensten, wat overeenkomt met ongeveer 19 procent van de totale omzet. Samen met de outsourcer EDS, die in 2007 ongeveer 22,1 miljard dollar verdiende, kan de dienstenomzet meer dan verdubbeld worden. Het fusiebedrijf zou daarmee de duidelijke nummer twee op de IT-dienstenmarkt zijn.

Competitie voor IBM

Dit creëert een serieuze tegenhanger voor topman IBM. “Big Blue” is allang een dienstenbedrijf geworden en haalt momenteel 54 miljard dollar omzet uit diensten. Dat is bijna 55 procent van de omzet van de groep.

In principe zijn de analisten van Ovum positief over de deal. “Hoewel HP heeft aangetoond dat het grote wereldwijde outsourcingcontracten aankan, is het in sommige marktsegmenten ver verwijderd van het klantenbestand van een EDS, met name overheidscontracten,” leggen Phil Codling, John Madden en Tom Kucharvy uit. De aankoop zou HP kunnen helpen nieuwe distributiekanalen te vinden, vooral voor zijn software- en systeembeheerproducten.

Analisten waarschuwen

De belangrijkste voorwaarde is echter een goed integratieplan dat problemen zoals die bij de fusie met Compaq zes jaar geleden uitsluit. HP zou er bijvoorbeeld in de eerste plaats voor moeten zorgen dat de belangrijkste EDS-werknemers behouden blijven om een “brain drain” te voorkomen. “Op papier lijkt een fusie tussen HP en EDS haalbaar, maar in de praktijk zou het allesbehalve kunnen blijken,” waarschuwen de analisten.