Hoe verwijder je oude Windows-stuurprogramma’s en maak je ruimte vrij op je pc

Sommige stuurprogramma’s op de harde schijven van computers met Windows 10 zijn nutteloos en nemen alleen maar ruimte in beslag. Dit is wat u moet verwijderen en hoe u dat doet

Er is één probleem waar de meeste Windows-gebruikers, ongeacht de mogelijkheden van hun computer, ten minste eenmaal in hun leven mee te maken krijgen: beperkte ruimte op de harde schijf. Een zeer vervelend ongemak, dat ook de werking van de PC kan beperken.

In feite is het beschikbaar hebben van een paar gigabytes een probleem dat alle apparaten treft. Vooral die met kleine harde schijven. Harde schijven zijn eenheden waarop gegevens worden opgeslagen, waaronder systeembestanden, die de computer in staat stellen op te starten en de vele aangesloten randapparaten te herkennen. En dat is nog niet alles. Op schijven worden documenten, afbeeldingen en video’s opgeslagen. Zij bieden ook programma’s en toepassingen aan en nog veel meer. Sommige van deze bestanden zijn nutteloos voor de werking van uw computer en kunnen met een gerust hart worden verwijderd.

In het bijzonder zijn er twee categorieën gegevens waarmee u, eenmaal verwijderd, veel ruimte kunt terugwinnen: oudere versies van bijgewerkte stuurprogramma’s en die van apparaten die niet meer op de computer worden gebruikt.

Hoe verwijdert u oude stuurprogramma’s

Bij de overstap naar Windows 10 hebt u vast en zeker gehoord van roll back. Dit is een zeer nuttige functie die u in staat stelt terug te draaien als u problemen hebt met de nieuwe versie van het besturingssysteem. In principe verwijdert Windows de oude editie niet, maar bewaart die op de harde schijf. Ook wanneer het systeem de drivers van verschillende apparaten bijwerkt, bewaart het de vorige in het geheugen. Het probleem is dat deze bestanden veel ruimte in beslag nemen. Als u geen computerstoringen hebt ondervonden, heeft het geen zin om ze in het geheugen te hebben.

Het verwijderen van oude stuurprogramma’s is heel eenvoudig. Typ “Schijfopruiming” in het zoekmenu van Windows 10 (u vindt het linksonder). Als alternatief kunt u ook de “Windows” + “R” toets indrukken en het volgende commando typen: cleanmgr. De computer zal een analyse uitvoeren van het bestand dat u kunt verwijderen. Als u meerdere partities hebt, kiest u voordat u verdergaat de partitie waarvoor u ruimte wilt terugwinnen.

Als het proces is voltooid, klikt u op “Systeembestanden opschonen”. De PC zal opnieuw beginnen te onderzoeken welke bestanden kunnen worden verwijderd. Als u nu oudere versies van stuurprogramma’s wilt verwijderen, selecteert u ‘Apparaatstuurprogrammapakketten’ en klikt u op ‘OK’.

Hoe verwijdert u stuurprogramma’s voor oude apparaten

Het gebeurt dus vaak dat u een apparaat op uw computer installeert en de stuurprogramma’s niet verwijdert zodra u het niet meer gebruikt. En als er meerdere apparaten zijn, wordt het moeilijk om de bestanden te vinden en ze te verwijderen. Zelfs in dit geval is de procedure zeer eenvoudig.

Er zijn twee manieren. Laten we beginnen met de eerste. Typ in de Windows zoekbalk het commando “cmd”. Zonder op enter te drukken, klik met de rechtermuisknop op “Opdrachtprompt” en vervolgens op “Uitvoeren als administrator”. Type nu de volgende tekenreeks in het volgende venster: “SET DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1” en druk op enter.

Een andere zeer eenvoudige methode, om de oude stuurprogramma’s te bekijken, is het gebruik van de functie “Account-omgevingsvariabelen bewerken”. Eenmaal geopend, klik op “Nieuw” en plak in “Nieuwe variabele” het volgende commando: devmgr_show_nonpresent_devices, terwijl u in “Variabele waarde” het getal 1 invoert.

Nu zullen alle oude verborgen stuurprogramma’s zichtbaar zijn. Het enige wat u hoeft te doen is naar Apparaatbeheer gaan en alle inactieve apparaten verwijderen. U zult ze herkennen omdat ze “doorzichtig” zijn in vergelijking met de anderen. Zoek het apparaat, klik op de rechterknop en vervolgens op “Uninstall”. Let op dat u de drivers van een actief apparaat niet verwijdert.