Hoe verwijder je nutteloze apps uit Windows 10

Bloatware zijn apps die vooraf geïnstalleerd zijn op Windows 10 en geen echt nut hebben. Zo verwijdert u ze

Zoals alle besturingssystemen zit ook Windows 10 vol nutteloze programma’s die samen met het besturingssysteem op uw computer worden geïnstalleerd. Gebruikers van door de fabrikant aangepaste computers kennen dit probleem: tientallen softwaretoepassingen die geen ander doel dienen dan ruimte in beslag te nemen. Deze toepassingen hebben ook een specifieke naam: bloatware. En ze zijn in toenemende mate aanwezig op zowel pc’s als Android-smartphones.

Ongelukkigerwijs kunt u bloatware van uw Windows 10-pc verwijderen met behulp van verschillende wapens die rechtstreeks door het besturingssysteem worden geleverd, of door programma’s van derden te gebruiken. De laatste is de beste keuze, omdat u hiermee dieper kunt gaan en alle sporen van bloatware kunt verwijderen, zelfs de meest ingewikkelde om te verwijderen. Het verwijderen van dit soort nutteloze apps is erg belangrijk, vooral als de harde schijf weinig geheugen heeft of de computer ondermaats presteert. Dit zal het aantal processen verminderen dat start zodra de computer wordt aangezet. Hier leest u hoe u bloatware verwijdert.

Hoe verwijdert u bloatware uit Windows 10

Beginnen met een aanname: niet alle dove bloatware op uw Windows 10-computer is hetzelfde. Veel hangt af van de manier waarop de fabrikant heeft besloten de computer aan te passen en het aantal geïnstalleerde bloatware-programma’s. Naast deze toepassingen zijn er nog andere toepassingen die standaard aanwezig zijn op alle Windows 10-pc’s en die rechtstreeks door Microsoft zijn gemaakt. Met andere woorden, dit zijn de programma’s in het menu Start die de ruimte innemen die is gereserveerd voor Live Tiles.

Het verwijderen van Windows 10 bloatware is niet erg ingewikkeld. We vinden ze niet terug in de lijst van geïnstalleerde apps, maar dat zou geen probleem mogen zijn. Er is een alternatieve manier om ze te verwijderen: open het menu Start, klik met de rechtermuisknop op de Live Tiles en klik op “Uninstall”. Binnen een paar seconden zal het van uw PC verwijderd worden.

Hoe verwijder je Windows 10 bloatware met een ad-hoc-app

Als je niet te veel tijd wilt verspillen aan het zoeken naar elke afzonderlijke bloatware-app, is er een zeer eenvoudig te gebruiken open-sourceprogramma dat je te hulp schiet: Bloatbox. De software is gratis en zeer intuïtief te gebruiken: eenmaal geïnstalleerd, start je het gewoon om alle geïnstalleerde bloatware-apps verzameld op één scherm te zien. Om ze te verwijderen, selecteert u ze één voor één en drukt u vervolgens op de knop om ze te verwijderen. Eenvoudig, gemakkelijk en snel.