Esys: Gedumpt door Seagate, Verbonden met Samsung

Vervangen. De fabrikant van harde schijven Seagate heeft zijn partnerschap met Esys, ’s werelds grootste distributeur, beëindigd. Deze laatste vertrouwt nu op zijn beurt op Samsung.

Na vijf jaar succesvolle samenwerking kwam het einde van het partnerschap tussen Esys en Seagate als een verrassing. En zoals gebruikelijk bij dergelijke geschillen, liggen de standpunten van de betrokken partijen over de oorzaken en redenen van de breuk ver uit elkaar.

De meningsverschillen werden aangewakkerd door de verkooprapporten die de Seagate-distributeurs regelmatig aan de fabrikant overhandigen. Op basis van de gegevens in deze rapporten ontvangen de distributeurs overeenkomstige bonussen.

Onoverbrugbare kloof

Seagate wilde deze informatie door zijn eigen economische dienst laten controleren, wat Esys om redenen van gegevensbescherming afwees. De gevraagde controle ging veel verder dan de overeengekomen reikwijdte van de controle, aldus Esys.

Seagate zegt daarentegen dat er aanwijzingen waren dat een dergelijke audit onregelmatigheden aan het licht zou kunnen brengen bij de uitvoering van het incentiveprogramma van Seagate. “Daar kunnen we absoluut afstand van nemen”, aldus Mark Coplin, die als Managing Director verantwoordelijk is voor de Duitse activiteiten van Esys.

Volgens Seagate heeft Esys nog een schuld van in totaal zo’n 50 miljoen Amerikaanse dollar bij het bedrijf. “Deze uitstaande bedragen zijn louter te wijten aan lopende verplichtingen, die wij uiteraard zullen vereffenen,” legt Coplin uit. Het oorspronkelijke bedrag was ongeveer 100 miljoen US dollar en werd binnen enkele weken teruggebracht tot de helft.

Het is een feit dat Seagate binnen afzienbare tijd geen goederen meer zal leveren aan Esys. “Wij betreuren dit besluit ten zeerste, aangezien wij in het verleden altijd zeer goed hebben samengewerkt,” aldus Coplin. Er wordt momenteel niet onderhandeld over een eventuele hervatting van de betrekkingen. Coplin is er echter zeker van “dat een akkoord zal worden bereikt over de voorwaarden waarover thans nog onenigheid bestaat”. Hoewel Esys ’s werelds grootste distributeur van harde schijven van Seagate en Maxtor is en het leeuwendeel van de verkoop voor haar rekening neemt, vooral in Azië, vrezen noch Seagate noch Esys negatieve gevolgen voor hun toekomstige activiteiten.

Samsung en Sony in

“In dit land hebben we ongeveer 15 procent van onze verkoop gerealiseerd met harde schijven van Seagate,” legt Coplin uit. “Daarmee is er geen reden waarom we ons huidige pad als focus distributeur voor hardware componenten zouden verlaten.” Met Fujiutsu en Western Digital, zegt hij, voelen ze zich heel goed in staat om “de klanten hardwarecomponenten te blijven aanbieden op de gebruikelijke professionele manier” – vooral omdat de distributieovereenkomst met Samsung vorige week woensdag werd gesloten en Esys daarom nu de harde schijven van de Koreaanse fabrikant distribueert in de VS, China, Hong Kong, Canada, Zuid-Amerika en in de meeste EMEA-landen, met uitzondering van Oekraïne, Rusland, de Benelux-landen, Frankrijk, Polen, Spanje en Duitsland. Zoals Neeraj Chauhan, CEO van Esys, verklaarde, onderhandelen zij momenteel met alle dochterondernemingen van Samsung-landen die momenteel nog zijn uitgesloten van de distributieovereenkomst. “Deze wereldwijde distributieovereenkomst met Samsung bevestigt de geloofwaardigheid die Esys op belangrijke internationale markten heeft verworven”, aldus Chauhan.

Gelijktijdig heeft Esys ook een overeenkomst gesloten met Sony voor de distributie van haar optische producten. Wrb