Corel blijft trouw aan zichzelf te midden van verandering

Corel is niet immuun voor IT-trends als de cloud en mobiel werken. Er zullen echter geen verplichte abonnementen of cloudverplichtingen zijn bij de 2019-versie van de grafische suite. Na 15 jaar is er weer een native versie voor de Mac geprogrammeerd.

Corel is vandaag de dag een ander bedrijf dan 10 of 20 jaar geleden, al was het maar wat betreft het huidige portfolio, zegt Gérard Métrailler, Executive Vice President, Global Products bij Corel Corporation, over de productlancering van CorelDraw Graphics Suite 2019. Naast de uitgelichte producten uit de suite gaat het onder meer om de productcategorieën MindManager, ClearSlide, WinZip, Pinnacle, Roxio en Parallels. MindManager wordt gebruikt om projectgerelateerde mindmaps te maken of om bijvoorbeeld materiaal over specifieke onderwerpen te verzamelen. ClearSlide is een overgenomen bedrijf uit Californië dat software aanbiedt voor marketingteams, verkoop- en distributieprocessen waarbij de deelnemers toegang hebben tot dezelfde database van waaruit bijvoorbeeld presentaties kunnen worden gevoed. WinZip, met een miljard downloads, is het bekende gereedschap voor het comprimeren, coderen en veilig distribueren van bestanden. Pinnacle Studio is videobewerkingssoftware die vooral in Duitsland populair is en Roxio is het merk voor brandsoftware voor pc en Mac.

Nieuwe toevoeging aan de Corel-familie

Relatief nieuw in de mix is Parallels. Métrailler: “Als ons de afgelopen tien jaar werd gevraagd hoe we CorelDraw het beste op de Mac konden gebruiken, hebben we altijd gezegd: ‘Gebruik Parallels Desktop, dat is het beste’. Toen hebben we het bedrijf op een gegeven moment gewoon gekocht en we zijn erg blij dat het hele Parallels-productportfolio deel is gaan uitmaken van de Corel-familie.” Parallels Mac Management for Microsoft SCCM-software is een plug-in waarmee de native functionaliteit van Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM) wordt uitgebreid naar Mac-computers. Hierdoor kunnen ze ook worden gedetecteerd, geregistreerd en beheerd zoals Windows-pc’s – met deze productfocus spreekt Corel ook beheerders en IT-dienstverleners aan na de overname van Parallels.

CorelDraw Graphics Suite 2019

Nu heeft Corel “CorelDraw Graphics Suite 2019” uitgebracht, een nieuwe versie van zijn rivaliserende product Photoshop. Klaus Vossen, Senior Product Manager voor CorelDraw, legt in een differentiatie naar de concurrent uit: “Ook in 2019 zal Corel niet ‘verdwijnen’ in de cloud, maar zal het eeuwigdurende licenties blijven verkopen. Daarnaast bieden wij licentieprogramma’s op abonnementsbasis aan, zodat klanten zelf kunnen bepalen waar zij de voorkeur aan geven.” Cloud-based werken kan via een app worden ingevoerd. De CorelDraw.app wordt bij elke licentie zonder extra kosten meegeleverd, of het nu gaat om het on-premises- of het abonnementsmodel.

App wordt uitgebreid

Métrailler onthult: “Corel zal veel ontwikkelingswerk op dit gebied verrichten en de app uitbreiden. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om links vanuit de CorelDraw.app naar medewerkers te sturen, zodat zij ook toegang tot het bestand hebben.” Zijn collega Vossen vult aan: “Om verder te denken dan de desktop: met CorelDraw.app zijn er nu manieren om via een browser toegang te krijgen tot CorelDraw-bestanden – bijvoorbeeld om commentaar toe te voegen, of om klanten de status van een project te laten zien.” Bij deze app verloopt de toegang via de webbrowser in de vorm van cloud-toegang tot de relevante documenten.

Drie jaar ontwikkeling voor de native Mac-versie

Ongeveer 15 jaar geleden werd bij Corel besloten om zich volledig op de Windows-wereld te richten, omdat een hybride oplossing niet in staat zou zijn om het “Mac-gevoel” te creëren, aldus Métrailler. Maar de markt vraagt om een “echt” Mac produkt, te beginnen met de menunamen, dat niettemin Windows bestandsformaten ondersteunt. Na lange tijd is er dus weer een native CorelDraw versie voor de Mac uitgebracht. Ongeveer drie jaar ontwikkelingswerk ging in de versie.