Cisco Live: Oplossingen voor het internet van de toekomst

Cisco onthulde een nieuwe “as-a-service”-strategie, innovaties voor netwerken, siliciumchips, optica en routing, en een verbeterde SASE-architectuur voor bescherming van het eindpunt tot de cloud tijdens zijn allereerste digitale in-house show, Cisco Live.

Het aanbreken van het 5G-tijdperk en de hybride toekomst van werk vereisen een nieuwe benadering van de manier waarop netwerken moeten worden gebouwd en beheerd, aldus Cisco, en traditionele kaders voor netwerken en beveiliging zijn niet langer geschikt voor het doel. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat bedrijven in toenemende mate zullen vertrouwen op flexibele gebruiksmodellen wanneer ze hun digitale strategie heroriënteren.

Network as a Service voor meer flexibiliteit en transparantie

Het nieuwe Cisco Plus-verkoopmodel zal oplossingen voor netwerken, beveiliging, servers, opslag, toepassingen en waarneembaarheid als een dienst omvatten met uniforme abonnementen. Het cloud-gebaseerde Network-as-a-Service (NaaS) model zou klanten eenvoudige en veilige netwerktoegang kunnen bieden, ongeacht de locatie – zonder dat zij hun eigen infrastructuur hoeven te bouwen en te beheren. Cisco is van plan om later dit kalenderjaar op beperkte schaal NaaS-oplossingen op de markt te brengen voor toegang, WAN en cloud.

De as-a-service-oplossingen zullen als eerste beschikbaar zijn in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en de VS. De Cisco Plus Hybrid Cloud-oplossing is medio 2021 beschikbaar en omvat Cisco’s volledige datacenter-, netwerk- en opslagportfolio, plus opslag en software van derden voor on-premises, edge en public cloud. Het biedt een flexibel gebruiksmodel en een volledige suite van diensten via Cisco Customer Experience (CX) en partners.

Op Cisco Live werden ook softwaregebaseerde oplossingen voor beter inzicht in netwerkprocessen gepresenteerd. De integratie van ThousandEyes in de AppDynamics Dash Studio combineert netwerk en internet performance metrieken met een modern dashboard. Hierdoor kregen netwerk-, applicatie- en cloudteams een gemeenschappelijke basis om problemen snel te identificeren en op te lossen.

ThousandEyes wordt nu automatisch meegeleverd met Catalyst 9000-serie switches. Dit maakt zichtbaarheid mogelijk van het campusnetwerk tot de bijkantoren tot elke toepassing, elk netwerk en elke dienst, zelfs buiten de onderneming. Klanten zouden onmiddellijk de oorzaak van het probleem kunnen achterhalen en de juiste teams bijeen kunnen brengen om het probleem op te lossen. Naar verwachting zal dit vanaf april 2021 werken – zonder extra hardware- of softwarekosten.

Innovaties voor het internet van de toekomst

Cisco wil het internet toegankelijker maken voor iedereen, overal. Het werkt samen met telecom- en webbedrijven over de hele wereld, waaronder Deutsche Telekom, Vodafone, AWS, Facebook, Google Cloud, Microsoft Azure, Rakuten, SFR, Telenor, Telia Carrier, Telstra en Altibox, om netwerken te beveiligen en op een geautomatiseerde manier met elkaar te verbinden. Innovaties ter verbetering van het internet zijn onder andere:

  • Vereenvoudiging van de infrastructuur: Cisco’s Converged SDN Transport-concept is ontworpen om providers in staat te stellen meerdere netwerken te combineren tot een gemeenschappelijke, kosteneffectieve en veilige infrastructuur met een hoge schaalbaarheid. Bovendien zou de routed optical networking-oplossing met pluggable optics van het onlangs overgenomen Acacia kunnen worden gebruikt om IP- en optische netwerken samen te voegen. Cisco-Schätzungen zufolge sei es mit dieser Lösung möglich, die Gesamtkosten des Internetbetriebs (in Kombination mit dem Routing-Portfolio von Cisco für den Massenbetrieb) um schätzungsweise 46 Prozent zu reduzieren.
  • Cisco Silicon One: Ciscos einheitliche, programmierbare Netzwerkarchitektur sei mittlerweile von einer auf Routing fokussierten Lösung zu einer Lösung, die auch den Switching-Markt adressiert, erweitert worden. Dit zal de operationele efficiëntie verbeteren en de snelheid en capaciteit opleveren die nodig zijn voor 5G. Sie umfasse heute zehn Netzwerkgeräte von 3,2 TBit/s bis 25,6 TBit/s und sei damit, so Cisco, die derzeit leistungsstärkste programmierbare Routing- und Switching-Plattform.
  • Leistungsstärkere Netzwerke: Die aktuellen Router der 8000er-Familie von Cisco seien jetzt mit Chips der Cisco-Silicon-One-Q200-Serie ausgestattet. Cisco zufolge bieten diese eine Gesamtkapazität von bis zu 14,4 TBit/s und ermöglichen 32 und 64 x 100G-Web-Scale-Switches. Cisco introduceert ook nieuwe lijnkaarten en chassis voor de Cisco Aggregated Service Router 9000-serie en de Network Convergence System 500- en 5500-series. Daarnaast ondersteunen nieuwe Crosswork Network Controller-functies naar verluidt de werking van Cisco’s oplossing voor gerouteerde optische netwerken.
  • Crosswork Cloud:De SaaS-oplossing voor het valideren van de netwerkgezondheid en -veiligheid biedt volgens Cisco een nieuwe toepassing met de naam Traffic Analysis. Het biedt een overzicht van de peering points van het netwerk en concrete aanbevelingen voor het verbeteren van het verkeer aan de rand.
  • Business Critical Services: De services zijn ontworpen om de migratie naar Cisco’s routed-optical-networking en cloud-native-broadbandoplossingen te vergemakkelijken.
  • Subscriber Management for Telco Customers: De nieuwe Cloud-Native Broadband Network Gateway for Telco Customers maakt een uniforme oplossing voor abonneebeheer mogelijk waarmee serviceproviders toegangs- en locatieonafhankelijke diensten kunnen aanbieden.

SASE and Passwordless Solutions

Cisco Live bevatte ook innovaties op het gebied van IT-beveiliging. Een uitgebreid Secure Access Service Edge (SASE) aanbod is ontworpen om netwerk- en beveiligingsprocessen te vereenvoudigen. Alle kerncomponenten van SASE kunnen flexibel worden gebruikt via een abonnementsdienst. Bovendien kunnen gebruikers zich met Cisco Duo veilig aanmelden bij cloud-applicaties zonder wachtwoord via beveiligingssleutels of biometrische gegevens van het platform, en met behulp van het SecureX-platform tijd besparen bij het opsporen en verhelpen van bedreigingen.

De volgende SASE-elementen kunnen nu worden gebruikt:

  • Data Loss Prevention:Met Cisco Umbrella Data Loss Prevention (DLP) kunnen bedrijven gevoelige gegevens opsporen en blokkeren voordat deze zonder toestemming worden verzonden.
  • Browserisolatie op afstand: Deze Cisco Umbrella-functie kan eindpunten en netwerken beschermen tegen bedreigingen die uitgaan van een browser.
  • Detectie van malware in de cloud: Cisco Umbrella kan malware opsporen en verwijderen uit cloudgebaseerde bestandsopslag. So seien Cloud-Anwendungen unabhängig vom Endgerät sicher.
  • Erweiterung von Cisco SD-WAN Cloud Onramp: Die neue Version SD-WAN 17.5 powered by Viptela lasse sich neben AWS und Azure nun auch für Google Cloud und Megaport nutzen. Meraki MX breidt ook SD-WAN-connectiviteit uit van bijkantoren naar openbare clouds zoals AWS, Azure en Alibaba Cloud.
  • Nieuwe SD-WAN- en cloudbeveiligingsintegratie: Meraki MX integreert nu ook Cisco Umbrella. Dit versnelt de invoering van gedistribueerde cloud-native beveiligingsoplossingen.