Hoe u kunt zien of uw iPhone gehackt is

Als u niet voorzichtig bent tijdens het gebruik van uw smartphone, kan een hacker hem in handen krijgen. Zo weet u of uw iPhone is gekraakt

Hoewel Apple zijn mobiele besturingssysteem iOS “inherent veilig” noemt, is het een feit dat zelfs iPhones het slachtoffer kunnen worden van hackingaanvallen die, met name via een malware-infectie, ertoe kunnen leiden dat u met een gehackte iPhone in uw hand komt te zitten.

De methoden om een iPhone te hacken zijn immers dezelfde als die om een Android-smartphone aan te vallen: phishing-e-mails met links of bijlagen die het toestel infecteren, man-in-the-middle-aanvallen, vaak met behulp van een backdoor, of gewoon de goede oude geïnfecteerde app. Als een hacker eenmaal de iPhone van een gebruiker is “binnengedrongen”, kan hij er bijna alles mee doen wat hij wil, en als hij goed is, is het voor de eigenaar van de telefoon heel moeilijk om dat op korte termijn te merken: de symptomen zijn er wel, maar als je er niet naar zoekt, vallen ze pas na enige tijd op. Hier zijn de meest voor de hand liggende van deze symptomen, die ons kunnen helpen te begrijpen of uw iPhone is gehackt.

Wilt u een nieuwe iPhone?

Wilt u een nieuwe iPhone? Bekijk hier wat aanbieders te bieden hebben:

Normaal batterijverbruik

In een gecompromitteerde iPhone moet de hardware twee soorten verzoeken afhandelen: gebruikersverzoeken, die zichtbaar zijn, en verzoeken die op afstand worden verzonden door de hacker (of worden veroorzaakt door malware die wordt gebruikt om de smartphone te infecteren), die niet zichtbaar zijn. Beide hebben echter invloed op de batterij. Dus als u uw iPhone gewoonlijk niet erg intensief gebruikt, maar uw batterij van de ene op de andere dag veel minder lang meegaat, kan er iets mis zijn. Door naar de batterij-instellingen van de iPhone te gaan, kunnen we dus controleren welke apps of diensten het meeste stroom verbruiken: als het meeste stroom wordt verbruikt door achtergronddiensten, is dat geen goed teken.

Normaal verbruik van telefoonplan

Geïnfecteerde smartphones worden vaak gebruikt om virussen naar andere apparaten te verspreiden. Meestal door het versturen van SMS-berichten. De lijst van uitgaande berichten controleren is dus iets wat vaak moet gebeuren. Als we kosten ontvangen voor niet-verzonden berichten (of, erger nog, als we honderden gratis sms-berichten hebben, maar die al hebben beëindigd), betekent dit dat onze iPhone geïnfecteerde berichten verzendt zonder dat wij dat weten. Andere virussen daarentegen voeren heimelijk telefoongesprekken naar betaalnummers of activeren abonnementsdiensten zonder dat wij daarvan op de hoogte zijn.

Normale prestatiecrashes

Om dit allemaal te kunnen doen, verbruikt een hacker of virus niet alleen stroom, maar ook CPU-kracht en RAM-geheugen. En dus heeft de activiteit van het bedienen van onze Apple smartphone een negatieve invloed op de prestaties van het toestel. Soms is die impact zo groot dat hij ‘met het blote oog’ kan worden opgemerkt, andere keren is de hacker slimmer en vermijdt hij detectie door te veel activiteit. Het is echter altijd beter om van tijd tot tijd naar de instellingen te gaan en de gebruikstijd te controleren: niet alleen om te zien of er sprake is van overmatig verbruik van hardwarebronnen, maar ook om te weten welke app of dienst dit veroorzaakt.