Overheden kunnen software escrow eisen

Op basis van een rapport van de “Organisation pro Software Escrow” (OSE) had IT-BUSINESS gemeld dat softwareleveranciers bij overheidsopdrachten de broncode van individuele software aan een trustee moeten overhandigen. Het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken heeft er nu op gewezen dat deze zogenaamde software escrow niet verplicht is voor aanbestedende diensten. Dit is alleen als optie opgenomen in het EVB-IT-systeemcontract, dat alleen verplicht is voor federale overheden.

De onlangs gepubliceerde “Aanvullende contractvoorwaarden voor de totstandbrenging van IT-systemen” (EVB-IT-systeem) bevatten een optie om broncode bij een trustee te deponeren. Hierop wordt gewezen door het federale ministerie van Binnenlandse Zaken. Het EVB-IT-systeemcontract is een nieuw type modelcontract voor de aanbesteding en implementatie van IT-systemen door de overheidssector. Dit modelcontract moet worden gebruikt voor de totstandbrenging van een volledig IT-systeem (hardware, software en integratie- en aanpassingsdiensten, met inbegrip van het operationeel maken van het systeem). Alle andere EVB-IT-contracten, met inbegrip van EVB-IT Service of EVB-IT Purchase, bevatten geen dergelijke passage over software escrow, aldus het ministerie.

De optie van software escrow is niet verplicht. In plaats daarvan kan de aanbesteder van deze “optie” gebruik maken door een overeenkomstig veld te selecteren. Het gebruik van het contract voor het EVB-IT-systeem is dan weer alleen bindend voor de federale autoriteiten. Het gebruik van de EVB-IT-contracten – met uitzondering van het EVB-IT-systeemcontract – zou worden aanbevolen aan de andere autoriteiten. In dit verband verwijst het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de toepassingsaanbevelingen van de Commissie voor samenwerking ADV (KoopA ADV) en de administratieve verordeningen van de deelstaten. De KoopA ADV wordt gevormd door de Bondsregering, de deelstaten en de gemeentelijke koepelorganisaties. Het is een orgaan waarin gemeenschappelijke beginselen voor het gebruik van IT en belangrijke IT-projecten in het openbaar bestuur worden gecoƶrdineerd.

De OSE, die nog maar kort geleden had gemeld dat “software escrow bindend is voor openbare aanbestedingen”, is nu ook in detail op dit onderwerp ingegaan. OSE: “Deze modelcontracten, die worden aanbevolen voor aanbestedingen in de overheidssector, bevatten nu ook de mogelijkheid om een software escrow te eisen. In dat geval moet de aanbieder van de maatwerkprogrammatuur of de individueel aangepaste standaardprogrammatuur de broncode van zijn programma bij een escrow-agent deponeren”. Volgens de OSE “kunnen aanbieders die van overheidsopdrachten gebruik willen maken, voortaan worden verplicht de leesbare broncode van de software bij een trustee te deponeren”.

Dit betekent dat er voor IT-dienstverleners alleen een verplichting tot software escrow bestaat als de aanbestedende dienst het EVB-IT-systeemcontract gebruikt en bovendien de optie voor software escrow in het contract aanvinkt of als hij het depot in een andere vorm in de contractdocumenten eist.

.