Een smartphone updaten verkleint de kans om door hackers te worden getroffen: updates verhelpen gebreken aan het apparaat en beschermen tegen nieuwe bedreigingen
Ondanks oproepen van talloze cybersecurity-experts negeren veel gebruikers nog steeds beveiligingsupdates voor hun smartphones. Dit is een gevaarlijke gewoonte, vooral gezien de voortdurende hackingaanvallen die zijn ontdekt en die ook mobiele apparaten als doelwit hebben.
Het downloaden van een update betekent dat de kans om te worden getroffen door malware en virussen wordt verkleind. Terwijl deze vormen van computerinfecties in het verleden vooral gericht waren op computers, zijn ze zich de laatste jaren ook gaan verspreiden naar smartphones. En dat niet alleen. Tegenwoordig is elk apparaat dat verbinding kan maken met het internet, potentieel kwetsbaar voor hacking. Elke dag kunnen hackers nieuwe kwetsbaarheden vinden in de besturingssystemen en toepassingen die door gebruikers worden gebruikt, en deze naar believen uitbuiten. Android is, net als iOS, niet perfect en dus niet volledig immuun voor malware. Daarom is het downloaden van updates zo belangrijk: ze verdoezelen gebreken voordat hackers er misbruik van maken.
Waarom is het belangrijk om updates te downloaden
Hoewel ze zwaar zijn en het veel tijd kost om ze te installeren, is het altijd belangrijk om beveiligingsupdates te downloaden. Google, bijvoorbeeld, brengt voortdurend updates uit voor Android en zijn eigen apps. En in de loop der tijd zijn de versies van de groene robot verbeterd, juist om cyberaanvallen te voorkomen. Onlangs zei het Californische bedrijf dat het nu moeilijker is om twee keer in een mensenleven door de bliksem te worden getroffen dan door ransomware op Android. En Nougat 7.0 is zelfs veiliger dan Marshmallow. Er is dus geen reden om te weigeren de updates te downloaden. Ze brengen geen grote, schijnbaar zichtbare veranderingen aan, en ze beschermen onze gegevens.
Updates beschermen onze gegevens
Als u nog twijfelt over het belang van het downloaden van een beveiligingsupdate, denk dan eens aan de enorme hoeveelheid informatie op smartphones. U wilt foto’s, video’s en alle contacten op uw telefoon kwijt. Hoe zit het met wachtwoorden? De mobiele telefoon van vandaag is veel meer dan alleen maar een elektronisch apparaat. Wij gebruiken het, bijvoorbeeld, om onze bankrekeningen te beheren. Wat kan er gebeuren als malware erin slaagt uw bankgegevens te bemachtigen? Helaas niets goeds.
De wapens van hackers zijn steeds geraffineerder geworden
De bedreigingen zijn ook steeds geraffineerder geworden: een bericht kan een link naar malware bevatten. Hoe zit het met e-mail bijlagen? Of apps gedownload uit winkels? Als je denkt dat apps op de officiële markten volledig veilig zijn, heb je het mis. Ondanks het feit dat ze aan de bron worden gecontroleerd, zijn sommige van deze frauduleuze softwaretoepassingen er toch in geslaagd om op Android te komen.
Het is soms onze eigen onvoorzichtigheid die de schuldige is: we downloaden apps en openen links, zelfs als ze van onbekende bronnen komen.
Het upgraden van je smartphone betekent dat je jezelf zo goed mogelijk tegen al deze gevaren moet beschermen. Het is niet alleen Google, ook smartphonefabrikanten zijn voortdurend bezig hun toestellen te updaten. En de reden is altijd dezelfde: de updates lossen bugs op en beschermen tegen nieuwe bedreigingen.
Naast updates, wat kunt u doen om uzelf tegen hackers te beschermen? Open uw ogen, d.w.z. vermijd het downloaden van apps van onofficiële markten of het klikken op links waarvan u niet op de hoogte bent, en installeer een goed antivirusprogramma.