Waarom netwerk ping belangrijk is en waar het voor dient

Ping is een van de vele termen die u moet kennen om uit te vinden of uw thuisinternet snel genoeg is. Dit is wat het is en hoe je het berekent

In de quarantainetijd staat het internet onder druk door de sterke toename van het dataverkeer als gevolg van de hausse aan videostreamingdiensten zoals Netflix, voor videospelletjes en de opkomst van videogesprekken die zelfs toepassingen zoals WhatsApp kunnen uitschakelen. Veel gebruikers klagen dan ook over netwerkprestaties en zoeken naar oplossingen.

Het gebeurt dat veel netwerkparameters die voorheen onbekend waren bij de meeste mensen, snel populair worden. Een daarvan is de zogenaamde “ping”, een waarde die welbekend is bij liefhebbers van online-spelletjes en netwerkingenieurs, maar die tot gisteren bij de meeste mensen onbekend was, en die zij tegenwoordig van hun geeky vriend te horen krijgen “heb je de ping gecontroleerd?”. De ping is eigenlijk een zeer belangrijke parameter voor de prestaties van elk netwerk en elke verbinding tussen gebruiker en gebruiker en tussen gebruiker en server of website. Hier leest u wat ping is en waar het goed voor is.

Ping: wat het betekent

De term ping (wat staat voor “Packet Internet Grouper”) verwijst naar de tijd die een gegevenspakket dat over een netwerk wordt verzonden nodig heeft om zijn bestemming te bereiken en terug te keren. Om een praktisch voorbeeld te geven: elke keer dat we in de browser op “Vernieuwen” klikken, sturen we een verzoek naar de website die we bezoeken, dus we verzenden gegevens en krijgen een antwoord van de server van de site. De tijd die het kost om deze gegevens van ons huis naar de server en terug te brengen is pinging. Eigenlijk bedoelen technici met “ping” de test om deze tijd op te sporen, maar inmiddels is de term gemeengoed geworden.

Wat is het nut van het meten van de ping van uw verbinding

Zoals u begrijpt, bestaat er niet zoiets als een absolute ping van een verbinding: de ping is altijd relatief ten opzichte van de server waarmee we gegevens willen uitwisselen. Daarom zullen er, met dezelfde internetverbinding, websites zijn met een hogere ping en websites met een lagere ping. En dat is nog niet alles: voor dezelfde site zullen er tijden zijn van drukker verkeer, met een hogere ping, en tijden van minder druk verkeer, met een lagere ping. Als de ping echter constant hoog is bij alle sites, op elk moment van de dag, is er duidelijk een probleem met onze verbinding.

Hoe meet u de ping van een site

Op Windows 10 is het heel eenvoudig om de ping te meten van een site of apparaat dat op het netwerk is aangesloten. Zoek gewoon in het Start menu naar “prompt” of “cmd” en open de command line terminal. Hier typen we gewoon “ping” gevolgd door het IP adres van de site of het apparaat dat getest moet worden. Als u het IP-adres van een site niet kent, kunt u de URL ook rechtstreeks “pingen”, bijvoorbeeld door het commando “ping www.google.it” uit te voeren. Dit toont ons de minimum, gemiddelde en maximum ping na vier verbindingspogingen. Een ping van minder dan 30 ms wordt als zeer goed beschouwd, een ping van 40-50 ms is goed en een ping van 50-80 ms is aanvaardbaar. Boven 80 ms ping is de kans groot dat we moeite hebben om vlot te navigeren op die site.

Aternatief kunt u gebruik maken van de vele diensten die snelheidstests uitvoeren en waarmee u ook de ping-waarde kunt berekenen. Dit moet echter in de context worden geplaatst van het type server waarmee u verbonden bent en is misschien niet erg nauwkeurig.