IT-afdelingen worden overstelpt met nieuwe technologieën

Uit een onderzoek van het initiatief “Transform to Better Perform” blijkt dat meer dan 60 procent van de ondervraagde bedrijven de inspanningen van hun IT-afdeling bij het implementeren van nieuwe technologieën als onvoldoende beoordeelt. Gebrek aan steun voor investeringen en onwetendheid over de werkelijke behoefte zijn de grootste obstakels voor de overstap.

Hoewel bijna 70 procent van de besluitvormers wereldwijd van mening is dat technologie de afgelopen vijf jaar veel belangrijker is geworden voor het succes van hun eigen bedrijf, is slechts 42 procent van hen ervan overtuigd dat hun IT-afdeling snel genoeg beweegt om nieuwe oplossingen te integreren. Dit blijkt uit de studie “Accelerating Business Transformation Through IT Innovation: Getting the Business Leader Take on the IT Change Mandate”, uitgevoerd door het BPI Network als onderdeel van het initiatief “Transform to Better Perform”.

Volgens de enquête hebben besluitvormers de noodzaak van digitale transformatie in hun eigen bedrijf ingezien: 85 procent besteedt meer tijd dan voorheen aan het begrijpen van de strategische implicaties van “IT van de volgende generatie”. Zij zijn er echter niet van overtuigd dat hun IT-afdeling dit kan bijbenen. Maar liefst 47 procent van de 250 ondervraagde executives beoordeelt het innovatieniveau in hun IT-afdeling als goed of zeer goed.

“Bedrijfsinnovatie en groei zijn primaire doelen van het inzetten en beheren van moderne IT-oplossingen. Wereldwijd erkennen bedrijven in alle sectoren dat ze een nieuw model nodig hebben voor maximaal flexibele datacenters en netwerken om innovatie, wendbaarheid en snelheid te vergroten – maar ze laten het nog te vaak afweten”, zegt Sven Heinsen, CEO van Dimension Data in Duitsland. “De discussie van vandaag over de volgende generatie datacenters en hybride IT-modellen komt voort uit de noodzaak om effectiever en sneller te kunnen reageren in een zeer snel veranderende bedrijfsomgeving.”

De problemen

Naast een verouderde IT-infrastructuur en zorgen over de beveiliging zijn er volgens de studie drie problemen in het bijzonder die verantwoordelijk zijn voor de discrepantie tussen aspiratie en realiteit: bij bijna een op de twee ontbreekt het aan consensus over de IT-strategie en aan steun voor investeringen in nieuwe technologieën (47 procent). Vier van de tien respondenten noemen onwetendheid over de werkelijke behoefte en de beschikbare optimale oplossingen als een hindernis (40 procent); ongeveer hetzelfde aantal besluitvormers betwijfelt of de implementatie van nieuwe technologieën soepel zal verlopen en of de toepassingen zullen worden geaccepteerd door de werknemers in het bedrijf (38 procent).

In feite zijn de deelnemers aan de enquête echter overtuigd van de voordelen die de transformatie van het datacenter en het gebruik van de cloud of de invoering van hybride IT-modellen met zich meebrengen. Zeven van de tien respondenten zijn van mening dat dergelijke oplossingen de wendbaarheid vergroten en sneller inspelen op de veranderende bedrijfsomgeving. Maar liefst 57 procent verwacht een grotere kostenefficiëntie, en bijna een op de twee hoopt de time-to-market van nieuwe ontwikkelingen te kunnen versnellen met behulp van next-generation IT (47 procent).

“Bedrijven moeten van pure planning en strategieontwikkeling overstappen op implementatie om concurrentievoordelen veilig te stellen. Vooral met het oog op de snel veranderende behoeften en tevredenheid van de klant zijn verouderde infrastructuren in veel gevallen niet langer houdbaar”, aldus Heinsen. Volgens het onderzoek is ongeveer 48 procent van de besluitvormers momenteel van plan hun datacenter uit te breiden en te moderniseren. 44 procent wil overstappen op hybride IT-modellen waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van eigen datacenters als van de cloud.

>