Apple M1X en M2: nieuwe chips worden zo

De geruchten richten zich op de kenmerken van Apple’s volgende chips, de M1X en M2 voor respectievelijk de MacBook Pro en MacBook Air.

Niet later dan het einde van het jaar voor de MacBook Pro met de Apple M1X-chip, terwijl de tweede generatie van de door Cupertino ontworpen chip, de Apple M2, zal moeten wachten tot 2022 en het debuut van de nieuwe MacBook Air. De laatste geruchten over de volgende stappen van Apple, dat een jaar geleden een revolutie op de computermarkt ontketende met zijn zelf ontwikkelde chips.

Voor de Apple M1X zou Cupertino gebruik maken van TSMC’s N5P fabricageproces, dat een verdere optimalisatie is van het reeds geavanceerde 5-nanometer fabricageproces dat wordt gebruikt om de huidige Apple M1 te maken. Verwacht wordt dat de M1X een configuratie met 10 kernen zal hebben, met acht krachtige kernen voor de verwerking van zware werklasten en de resterende twee kernen gericht op energiebesparing, terwijl de huidige M1 in totaal acht kernen heeft, waarvan de helft krachtige en de rest energiebesparende kernen zijn. Maar de grootste verbetering zit misschien wel in de grafische chip: volgens geruchten zou Apple het aantal GPU-kernen kunnen verdubbelen of zelfs verviervoudigen ten opzichte van de M1, die momenteel 8 kernen heeft.

Fanless M2 on MacBook Air 2022

Er is niet veel informatie over Apple’s M2, wat te verwachten is aangezien het een iets later ontwerp is dan de M1X. Insiders beweren dat de CPU minder kernen zal hebben, maar desondanks wordt een verhoging van de klokfrequentie verwacht. Dit is te danken aan een nieuwe architectuur en workflow die Apple plant voor de tweede generatie van zijn chip, en aan een fabricageproces dat zelfs tot 3 nanometer zou kunnen gaan.

De beoogde toepassing van de M1X-chip zou gebaseerd zijn op een belangrijk verschil met de M2, namelijk de aanwezigheid van een of meer ventilatoren om de hardware te koelen tijdens veeleisende werkzaamheden, in plaats van de passieve koeling die Apple’s M2 zal kenmerken in de volgende generatie MacBook Air en mogelijk zelfs de volgende Mac mini.

Het laatste nieuws over de MacBook Pro

Volgens informatie die DigiTimes heeft verzameld, zal Apple de nieuwe MacBook Pro al in september op de markt brengen. Er gaan al geruime tijd geruchten over de aanstaande krachtige laptops van Apple, waarbij velen beweren dat ze zullen debuteren met het Mini LED-scherm, een primeur voor Apple-laptops.

Mini LED-technologie levert diepere zwarttinten en een betere energie-efficiëntie door een nauwkeurigere LED-achtergrondverlichting dan ooit tevoren, dankzij het gebruik van miniatuurdiodes. De volgende 14- en 16-inch MacBook Pro’s komen volgens sommigen op korte termijn, met de M1X-chip met acht snelle cores en twee cores voor lichtere belastingen.

Ze worden naar verluidt geconfigureerd met maximaal 64 GB RAM, hebben Thunderbolt- en HDMI-poorten, een SD-kaartsleuf en een MagSafe-oplaadaansluiting.