Wat is sideloading?

Sideloading betekent het installeren en uitvoeren van applicaties op mobiele apparaten die niet zijn geautoriseerd of goedgekeurd door de officiële app store van het apparaat.

iOS Sideloading

In het geval van mobiele iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad, moeten gebruikers hun apparaat meestal eerst jailbreaken om applicaties te sideloaden die niet geautoriseerd en beschikbaar zijn via de officiële Apple App Store.

Android Sideloading

Voor Android-apparaten, terwijl gebruikers hun apparaat kunnen rooten om applicaties te sideloaden zonder de officiële Google Play-markt te passeren, biedt het mobiele besturingssysteem ook een snellere en potentieel veiligere methode voor sideloaden. In plaats van het Android-apparaat te rooten, kunnen gebruikers ervoor kiezen om simpelweg een vakje in de applicatie-instellingen aan te vinken om ‘Installatie van niet-Market-applicaties toe te staan’.

Beveiligingsproblemen met sideloading-applicaties

Hoewel sideloading gebruikers toegang kan geven tot applicaties die extra mogelijkheden en functies bieden dan waartoe ze anders toegang zouden hebben, zijn er beveiligings- en stabiliteitsproblemen bij het sideloaden van mobiele applicaties.

Sideloading kan het mobiele apparaat kwetsbaarder maken voor aanvallen door applicaties en voor het gebruik van het mobiele apparaat zonder medeweten van de gebruiker. Dit komt doordat applicaties in de officiële appstores van Apple en Android eerst het beveiligingsbeleid van het bedrijf moeten doorstaan ​​voordat de apps geautoriseerd kunnen worden voor installatie door gebruikers.

Geautoriseerde applicaties bieden daardoor doorgaans een betere stabiliteit en beveiliging dan niet-geautoriseerde apps die moeten worden gesideload.