Pas op voor stille oproepen: wat het laatste Afscheid betekent

Een groot aantal Italiaanse gebruikers krijgt vreemde oproepen van onbekende callcenters. Wat zit erachter? Hier is de uitleg

Heeft u wel eens een telefoontje ontvangen en kunt u aan de andere kant van de telefoon niemand horen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Steeds meer mensen worden elke dag gedwongen het hoofd te bieden aan de voortdurende en punctuele oproepen van callcenters, die steeds irritanter en ongemakkelijker zijn geworden.

Tijdens de lunch, het avondeten en in sommige gevallen zelfs ’s nachts is er geen respijt voor de gebruikers, die ook de arrogantie van sommige telefonisten moeten verdragen. En dan is er ook nog het gevaar om opgelicht te worden: “Bent u meneer Caio?” “Ja, dat ben ik.” En dan krijgen we een mooi contract, alleen omdat we de oproep beantwoord hebben. Maar er is een nieuw fenomeen, dat ook in Italië woedt en dat hen opnieuw als hoofdrolspelers heeft: de call centres. Veel mensen hebben vreemde telefoontjes gekregen waarin niemand spreekt. Uiteindelijk is het enige wat je hoort in deze oproepen de klassieke Engelse begroeting, “Goodbye”.

Wat zit er achter de stille oproepen

Natuurlijk zijn veel mensen zich gaan afvragen wat er achter de stille oproepen zit, en ze zijn vooral bezorgd dat ze worden opgelicht. En wat betekent ‘vaarwel’ eigenlijk? Het mysterie verdiept zich. Iemand heeft echter getracht een logische verklaring te geven voor deze nieuwe telefoonoverlast, die ook in andere Europese landen en daarbuiten veel voorkomt. In de praktijk zouden de callcenters alle contacten op de lijst bellen en alleen diegenen beantwoorden die “de telefoon hebben opgenomen”.

Als er tijdens al deze stille oproepen geen operator beschikbaar is om contact op te nemen met de gebruiker die heeft opgenomen, beëindigt het systeem automatisch het gesprek, waarbij het “zorgwekkende” “Tot ziens” wordt geactiveerd. Dus voor nu, als je zo’n telefoontje hebt gekregen, kun je gerust zijn.