Google heeft de nieuwste versie van Android TV uitgebracht, zijn universele besturingssysteem voor Smart TV’s: hier is wat er is veranderd en wanneer we het in actie zullen zien
Het is lang wachten geweest en werd uiteindelijk zonder veel fanfare aangekondigd, maar het is hier: Google heeft de officiële en stabiele versie van Android TV 12 vrijgegeven, zijn nieuwste besturingssysteem voor Smart TV’s die worden gebruikt door vele fabrikanten zoals TCL, Hisense, Panasonic, Xiaomi, Metz en vele anderen.
De eerste bèta van het nieuwe besturingssysteem voor televisies dateert van juli 2021 en de definitieve versie werd in september verwacht (Android TV 11 kwam in feite in september 2020 uit), maar dit was niet het geval en Google deed er een paar maanden langer over dan verwacht om de nieuwe Android TV te finetunen. Nu is de definitieve versie van Google’s TV OS echter beschikbaar voor smart tv-fabrikanten en app-ontwikkelaars. Het zal aan hen zijn om gebruikers in staat te stellen hun smart tv’s te updaten en apps te maken die compatibel zijn met de nieuwe versie.
Android TV 12: wat is er nieuw
Android TV 12 is geen revolutie, maar brengt wel verbeteringen op het gebied van techniek, interface en gebruikersprivacy. Vanuit technisch oogpunt is het beheer van HDR-inhoud en surround sound verbeterd, evenals het beheer van verschillende verversingsfrequenties tussen inhoud.
De HDMI CEC 2.0-standaard is ook toegevoegd, de nieuwste versie van de technologie waarmee u (onder andere) zowel de tv als een extern audiosysteem, zoals een soundbar, met één afstandsbediening kunt bedienen. Met Android TV 12 zal het ook mogelijk zijn om de gebruikersinterface in 4K weer te geven op Smart TV’s die zijn uitgerust met een 4K-paneel (momenteel wordt gebruik gemaakt van upscaling). Vanuit esthetisch oogpunt zijn echter de semi-transparante wazige vensters toegevoegd die de achtergrond gedeeltelijk laten zien.
De nieuwe functies zijn ook belangrijk voor de privacy: wanneer apps worden gebruikt die toegang hebben tot de microfoon of camera (indien aanwezig op de tv), zoals die voor videogesprekken (Meet, Zoom, Duo…), toont het besturingssysteem kleine pictogrammen in de rechterbovenhoek van het scherm.
Op deze manier is het mogelijk om te weten of er een app is die stiekem toegang heeft tot de microfoon en camera. Het is ook mogelijk om de toegang tot deze componenten door individuele apps in het besturingssysteem te blokkeren, zoals nu al het geval is bij Android-telefoons.
Android TV 12: wanneer het komt
Android TV 12 is vandaag beschikbaar in zijn officiële versie, maar gebruikers kunnen het niet zelf downloaden en installeren. Net als bij besturingssystemen voor smartphones moet de hardwarefabrikant voor Android TV het nieuwe OS aanpassen aan het individuele tv-model.
Elke fabrikant zal kiezen welke modellen worden bijgewerkt en wanneer, dus het is nog niet mogelijk om te weten welke tv’s zullen worden bijgewerkt naar Android TV 12. Anderzijds heeft Google zelf nog niet officieel laten weten of en wanneer het zijn Chromecast met Google TV (die is blijven steken op Android TV 10) zal updaten naar Android TV 12.
Dat ligt anders voor de nieuwe Smart TV-modellen die in de loop van 2022 zullen verschijnen: waarschijnlijk zullen de eerste TV’s met Android TV 12 voorgeïnstalleerd al in het tweede kwartaal van volgend jaar op de markt komen. Hoe eerder hoe beter, want we moeten Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en alle andere streamingplatforms de tijd geven om hun apps bij te werken.