Maps, de beste alternatieven voor Google Maps

Denkt u dat Google de enige goede oplossing is om een routebeschrijving te krijgen? Fout. Er zijn andere kaarten beschikbaar, ook toegankelijk vanuit uw browser

Het lijdt geen twijfel dat Google Maps een van de beste satellietnavigatietools is die beschikbaar zijn op smartphones en tablets. Het is snel en betrouwbaar, en is in de loop der jaren steeds nauwkeuriger geworden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het, dankzij frequente updates, vaak wordt verrijkt met zeer nuttige functies. Maar het is zeker niet het enige systeem dat beschikbaar is.

Er zijn verschillende even goede alternatieven waarmee betrouwbare aanwijzingen kunnen worden verkregen. Sommige zijn beschikbaar in de vorm van een website, andere zijn programma’s die, net als Google Maps, kunnen worden gedownload op de eigen toestellen. En volgens gebruikers zijn ze net zo goed als de navigator uit Mountain View.

Bovendien zijn deze systemen ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk en bevatten ze diensten die niet altijd in Google Maps aanwezig zijn. Zo zijn er navigatieoplossingen die vertrouwen op de gemeenschap van gebruikers om real-time verkeers- en andere informatie te bieden.

Alternatieven voor Google Maps: MapQuest GPS

Een van de beste alternatieven, weinig bekend in Italië, is MapQuest GPS, beschikbaar zowel in de browser als als app voor Android en iOS. Naast de klassieke route kunt u met deze navigatiedienst ook hotels, winkels, cafés, benzinestations, elektrische oplaadpunten in de buurt vinden en nog veel meer.

MapQuest GPS stelt u ook in staat om realtime op de hoogte te blijven van het verkeer en waarschuwingen te ontvangen in geval van verkeersincidenten. En dat is nog niet alles: u kunt uw kaarten zelfs opslaan en verzenden naar uw smartphone.

Bing: Microsofts alternatief voor Google Maps

Niet iedereen weet dat Microsoft ook eigen kaarten heeft: het zijn de kaarten van Bing, die net als Google Maps compleet en zeer gedetailleerd zijn. Het instellen van een route is hier heel eenvoudig: u opent het platform, dat ook beschikbaar is als app voor Android en iOS, voert het adres in en volgt de route dankzij de informatie in de balk aan de linkerkant. De Bing-kaarten geven ook verkeersinformatie weer.

OpenStreetMap

OpenStreet Map is een open source-dienst, die tot stand is gekomen dankzij de bijdrage van een enorme gebruikersgemeenschap. Het is zowel toegankelijk via het web als via een app, en in het laatste geval is het een echte satellietnavigator. OsmAnd Mappe e Navigazione’, een applicatie voor mobiele Android- en iOS-apparaten, is gebaseerd op zijn kaarten.

OpenStreet Map doet een beetje denken aan Wikipedia: gebruikers kunnen hun kaarten in het platform invoeren, simpelweg door op de knop ‘Start mapping’ te drukken. Tenslotte is er een zeer speciale functie waarmee u eventuele fouten op de kaarten kunt bijwerken en corrigeren.

Citymapper

City Mapper is een toepassing die niet alleen zeer functioneel is, maar ook “leuk”. Dankzij City Mapper heb je de mogelijkheid om te weten welke route je moet nemen, niet alleen met taxi’s, Uber, openbaar vervoer, auto’s, fietsen, maar ook met car sharing. Bovendien vertelt City Mapper je voor elke route hoeveel calorieën je hebt verbrand, hoeveel bomen je hebt gespaard en hoeveel geld je hebt bespaard. Bovendien informeert CityMapper je in real time over mogelijke problemen op metro-, trein- en buslijnen en laat het je ook weten welk deel van de metro vrij is. Tot slot wordt dankzij CityMapper uw aankomsttijd in real time bijgewerkt.

Alternatieven voor Google Maps: Waze

Het bekendste alternatief voor Google Maps is eigenlijk door Google zelf gekocht. Het succes van Waze hangt vooral af van zijn gebruikers, die in real time informatie over het verkeer en verkeersincidenten verschaffen. Afgezien van de vele efficiënte functies van de toepassing, is Waze ook zeer goed vanwege zijn kaarten: u opent gewoon de ‘Live Map’-dienst via de browser en voert uw route in om een routebeschrijving te krijgen. De ‘plattegronden’ kunnen, net als op OpenStreet Map, door gebruikers worden bijgewerkt en gecorrigeerd.

Here

Here is veel meer dan een website waarop eenvoudige kaarten kunnen worden opgezocht en bekeken: het is ook een satellietnavigator, te gebruiken op zowel Android- als Apple-apparaten. Om toegang te krijgen tot de kaarten moet u naar wego.here.com gaan. Het platform biedt vele diensten, waaronder de mogelijkheid om te kiezen hoe je op je bestemming komt: met de auto, bus, openbaar vervoer, carpooling, taxi, fiets en te voet.

Als je eenmaal de routebeschrijving hebt, klik je op ‘In dit gebied’ en kun je controleren of er geldautomaten, benzinestations, restaurants en zelfs evenementen langs de weg zijn.

Je kunt ook op de hoogte blijven van het verkeer en zien wat er in de buurt te doen is. Van de verschillende alternatieven voor Google maps is Here een van de meest complete en grafisch beste, met een eenvoudige en duidelijke interface.