4K-resolutie, ultrahoog

4K-resolutie, ook wel 4K high-definition (of UHD op een Ultra-Hoge Definition) is een digitale tv-uitdrukking die wordt gebruikt om een ​​weergaveresolutie van maximaal 3,840 pixels in de horizontale en een verticale resolutie van 2,160 pixels te beschrijven. Het is vier keer het aantal pixels op een 1080p-scherm. In bioscopen is de 4K-resolutie iets hoger, namelijk 4,096 horizontaal.

Aanbevolen literatuur: Wat is HDTV?

Standaarden en opschaling

Nieuwere standaarden, zoals HDMI 2.0, ondersteunen 4K, waardoor 2160p-video kan worden weergegeven met 60 frames per seconde. Hoewel oudere standaarden werken met 4K, is er verlies aan kwaliteit en framesnelheid. Nieuwere 4K-schermen zullen video van 1080p en een lagere resolutie opwaarderen. Voer upconverting uit, technieken zoals video-smoothing en ruisonderdrukking zorgen voor een beeld dat er scherp uitziet op het opgeschaalde scherm.

4K-media bekijken

Hoewel de visuele kwaliteit moeilijker te detecteren is bij de hogere resoluties, is de beeldhelderheid en scherpte van 4K visueel duidelijk op grotere schermformaten (dwz 50 inch beeldschermen en groter). Streaming videoservices, zoals Netflix en YouTube, ondersteunen 4K-video-inhoud en Ultra HD Blu-ray-schijven bieden 4K-films.

Image Source: 4K UHD-beeldkwaliteit (Met dank aan Samsung)

Gerelateerde Links